50 miljoen euro om gewassen tegen klimaatverandering bestand te maken

Het internationale project Plant-XR brengt plantenwetenschappen, datawetenschappen, AI en veredelingsbedrijven samen voor het ontwikkelen van klimaatbestendige landbouwgewassen.

Trefwoorden: #droogte, #gewas, #klimaat

Lees verder

Nieuws

( Foto: stevanovicigor - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Wetenschappers en bedrijven slaan de handen ineen om te leren hoe gewassen weerbaar zijn te maken tegen hitte, droogte, plagen en ziekten. Ook om in de toekomst minder bestrijdingsmiddelen te gebruiken.

In hun tienjarenplan Plant-XR wil het team de ontwikkeling van nieuwe klimaatbestendige gewassen mogelijk maken met hulp van AI en computermodellen.

Het consortium bestaat uit UUtrecht, Universiteit van Amsterdam, Wageningen Universiteit, TU Delft en wereldwijd toonaangevende veredelingsbedrijven, met een hoofdkantoor in Nederland.

Het geeft ook andere bedrijven, wetenschappers en organisaties de kans om bij Plant-XR aan te haken. Als het definitieve plan wordt goedgekeurd, zal NWO uiteindelijk 30% van het programmabudget van 50 miljoen euro financieren.

“Met hulp van datawetenschappen en AI willen we als plantenbiologen leren begrijpen welke genen en processen planten precies weerbaar maken," stelt programmaleider Guido van den Ackerveken, hoogleraar Plant-Microbe Interactions aan UUtrecht.

"Die kennis gaan we omzetten in modellen waarmee veredelingsbedrijven hun gewassen weerbaar kunnen maken. Zulke gewassen zijn cruciaal om de landbouw wereldwijd klimaatbestendig te maken.”

Tot nu toe zijn landbouwgewassen veredeld met als voornaamste doel een zo hoog mogelijke opbrengst. Daardoor was er minder oog voor de weerbaarheid van gewassen tegen ziekten, plagen, droogte en andere ongunstige omstandigheden.

Eigenschappen die gewassen weerbaar maken verdwenen gaandeweg naar de achtergrond, terwijl wilde voorouders van de planten zulke eigenschappen vaak nog wel bezitten.

De laatste jaren proberen veredelaars gunstige eigenschappen van wilde familieleden vaker in cultuurgewassen terug te kruisen, maar het succes daarvan is beperkt. Het lukt alleen om relatief eenvoudige kenmerken in te brengen, zoals resistentie tegen één specifieke ziekteverwekker.

Het team achter Plant-XR wil gewassen veel breder weerbaar maken. Om dat te realiseren, is nieuwe kennis en technologie nodig. “Deze missie is té fundamenteel en té groot voor individuele Nederlandse bedrijven en onderzoeksgroepen”, zegt Van den Ackerveken. “Alleen met een grootschalige, multidisciplinaire aanpak, en samenwerking tussen universiteiten en bedrijven, heeft zo’n ambitieus plan kans van slagen.”