Port of Antwerp voert veiligheidstesten uit met ‘fixed wing drone’

Drones spelen een steeds grotere rol in het coördineren van de veiligheid in de complexe havenomgeving. Port of Antwerp heeft daarom in samenwerking met Sabca unieke testen uitgevoerd met een ‘fixed wing’ drone.

Trefwoorden: #drone, #Port of Antwerp, #veiligheid

Lees verder

Nieuws

( Foto: Port of Antwerp )

ENGINEERINGNET.BE - De haven van Antwerpen beslaat meer dan 120 km² en maakt deel uit van de ‘kritische’ infrastructuur van ons land. Dankzij het unieke perspectief vanuit de lucht, kunnen drones een belangrijke bijdrage leveren aan de algemene veiligheid in deze complexe omgeving.

Een ‘fixed wing’ drone kan meer dan acht uur rondvliegen en met een zeer sterke camera (30xzoom) beelden maken vanop 280 meter hoogte. Vorige week heeft Port of Antwerp, in samenwerking met Hulpverleningszone Waasland en Brandweer Zone Antwerpen en technologiepartner Sabca, verschillende use cases getest.
PoAfixedwingdrone2.jpg
De door het onbemande vliegtuig opgenomen beelden van vier realistische noodsituaties (een containerbrand, redding van een persoon in nood bovenop op een windmolen, redden van drenkeling en redden van een man overboord), dienen om inzicht te krijgen in de mogelijkheden van het gebruik van dit soort onbemande vliegtuigjes in de havenomgeving.

Volgens Port of Antwerp zal het inzetten van drones een steeds belangrijkere rol gaan spelen in de haven van de toekomst en in het handhaven van de veiligheid. Samenwerking met innovatieve partners zoals luchtvaartspecialist Sabca staat daarbij centraal.

Port of Antwerp wil in de toekomst de dienst Harbour Safety & Security (HSS) en de veiligheidspartners zo veel mogelijk kunnen ondersteunen door het inzetten van drones. Het gaat daarbij om opdrachten als inspectie van de infrastructuur, bewaking en monitoring, incidentmanagement, ligplaatsbeheer en olievlek- of drijfvuildetectie.