SCK CEN ontmantelt twee cyclotrons in radiofarmaceutische productiefaciliteit

Telix Pharmaceuticals en het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN zijn gestart met de ontmanteling van twee cyclotrons in Telix’ vergunde radiofarmaceutische productiefaciliteit in Seneffe. Het eerste cyclotron werd al verwijderd.

Trefwoorden: #cyclotron, #radioactiviteit, #SCK CEN, #Telix

Lees verder

Techniek

( Foto: SCK CEN )

ENGINEERINGNET.BE - Het Australische bedrijf Telix geeft hiermee gevolg aan het goedgekeurde ontmantelingsdossier door het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC), dat het in juli met steun van SCK CEN indiende.

Het cyclotron (gewicht van ongeveer 22 ton) werd succesvol verwijderd. Het werd er in één stuk uitgehaald en zal verder worden ontmanteld op de SCK CEN-site in Mol. Die aanpak is een unicum, ook naar internationale maatstaven.

Later dit jaar wordt ook het tweede cyclotron verwijderd. Dat opent voor Telix de deur om te starten met de bouw van een nieuwe, ultramoderne productiefaciliteit voor medische radio-isotopen en geneesmiddelen.

Michel Estas, ontmantelingsexpert bij SCK CEN: "Dankzij een gezamenlijke aanpak en een aanzienlijke lokale expertise zal Telix de faciliteit in Seneffe snel operationeel kunnen maken. Dat is goed nieuws voor de industrie en de lokale omgeving en het creëert werkgelegenheid."

Video: