Doorbraak in diagnose en behandeling neuro-endocriene tumoren

Universiteit Antwerpen en NETwerk hebben een nieuwe methode ontwikkeld om neuro-endocriene tumoren op te sporen en op te volgen via een eenvoudige bloedafname.

Trefwoorden: #diagnose, #tumor, #UAntwerpen

Lees verder

research

( Foto: UAntwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - Een neuro-endocriene tumor is een kanker die eender waar in het lichaam kan ontstaan, maar vooral voorkomt in de longen en het maagdarmstelsel. Sommige van deze tumoren scheiden stoffen af waardoor patiënten klachten ervaren zoals roodheid in het gelaat, diarree of flauwtes door een tekort aan suiker in het bloed.

Hoewel neuro-endocriene tumoren vroeger beschouwd werden als erg zeldzaam, blijkt uit nieuwe gegevens dat deze tumoren de tweede meest voorkomende kankers van het spijsverteringsstelsel zijn. Vaak wordt deze kanker ontdekt in een laat stadium, wanneer de ziekte reeds ongeneeslijk is.

Een snelle diagnose is essentieel om genezing mogelijk te maken. Daarom heeft een team van onderzoekers van Universiteit Antwerpen, samen met artsen van NETwerk, een samenwerkingsverband van acht ziekenhuizen waaronder het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, een studie uitgevoerd. Dit onderzoek is gefinancierd door Kom op tegen Kanker.

Via een eenvoudige bloedname detecteren ze genetisch materiaal van de tumor. Op basis van dit materiaal kunnen de onderzoekers het onderscheid maken tussen een neuro-endocriene tumor en andere types kanker.

De hoeveelheid van dit genetisch tumormateriaal in het bloed bepaalt de evolutie van de kanker. Zo waren de onderzoekers in staat om aan de hand van een stijging van het genetisch materiaal te voorspellen wanneer de tumor zou beginnen te groeien.

Tot op heden werd de groei van de tumor opgevolgd met beeldvorming, zoals bijvoorbeeld CT-scans. Deze ontdekking kan er in de toekomst voor zorgen dat patiënten minder scans moeten ondergaan en dat deze vervangen kunnen worden door een eenvoudige bloedafname.

“Het is de eerste keer dat we genetisch materiaal van de tumor in het bloed konden aantonen bij patiënten met neuro-endocriene tumoren,” aldus dr. Timon Vandamme, coördinator van NETwerk. “We hopen dat we deze resultaten dan ook op korte termijn kunnen inpassen in onze patiëntenzorg.”