UAntwerpen haalt ruim 3.700 leerlingen naar Fusieshow

De achtste editie van de Fusieshow, Vlaanderens grootste STEM-activiteit en een voorstelling over kernfusie, wordt dit jaar voor het eerst gepresenteerd door jonge Antwerpse onderzoekers.

Trefwoorden: #kernfusie, #STEM, #UAntwerpen

Lees verder

Opleiding

( Foto: UAntwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - De Fusieshow is een wervelende voorstelling over kernfusie: het proces waarbij de kernen van verschillende atomen worden samengesmolten en dat als een veelbelovende toekomstige energiebron wordt gezien.

De show boordevol experimenten wordt georganiseerd door het Centrum Nascholing Onderwijs en de faculteiten Wetenschappen en – voor het eerst – Toegepaste Ingenieurswetenschappen.

De Fusieshow is oorspronkelijk een initiatief van het DIFFER-instituut (Dutch Institute for Fundamental Energy Research) van TU Eindhoven en startte in Nederlandse scholen. Op vraag van UAntwerpen kwam er een eerste editie in Vlaanderen in 2007.

Na zeven tweejaarlijkse edities is er veel vernieuwing. Voor het eerst zijn het geen presentatoren van DIFFER die de show voor hun rekening nemen, maar jong talent van UAntwerpen zelf.

Doctoraatstudent Lennart Fernandes, postdoctoraal onderzoeker Yannick Engelmann en docent Domien Van der Elst presenteren elk twee shows. Voor en na de show krijgen de leerlingen bij infostanden wetenschappelijke demonstraties aangeboden.

Ze kunnen ook aansluiten bij twee keuzeactiviteiten: de Grote Energiequiz of de gloednieuwe Energiepitches. Die laatste zijn TED Talk-achtige presentaties over de bredere energieproblematiek, gebracht door onderzoekers, docenten en professoren van de faculteiten Wetenschappen en Toegepaste Ingenieurswetenschappen. Denk aan onderwerpen zoals windenergie, batterijen en groene waterstof.

Fysicaprof Nick Schryvers, inhoudelijk verantwoordelijke van de Fusieshow, is erg enthousiast over deze editie: “We geven scholen en leerkrachten de mogelijkheid om het lesonderdeel van kernfusie op een unieke manier aan hun leerlingen aan te bieden. Kernfusie komt alsmaar dichterbij: tegen 2050 zou de eerste commerciële kernfusiereactor actief kunnen zijn."

"Of het nu voor kernfusie is of een andere bron van hernieuwbare energie: het zijn de jongeren van vandaag die we nodig hebben als wetenschappers, onderzoekers en ingenieurs in de toekomst.”

De universiteit krijgt voor de organisatie al sinds lange tijd steun van partners zoals SCK-CEN en Agoria. De aanwezige leerlingen kunnen tijdens de show deelnemen aan een wedstrijd waarmee ze dankzij de sponsoring van Agoria kans maken op een reis voor twee personen naar ITER in Zuid-Frankrijk, om daar het internationale onderzoeksproject rond kernfusie te bezoeken.