Quantum netwerken voor iedereen toegankelijk via nieuw platform

Iedereen kan nu toegang krijgen tot Quantum Network Explorer (QNE) om te experimenteren met kwantumnetwerken. QNE werd ontwikkeld door QuTech en specifiek gericht op onderzoekers, studenten, softwareontwikkelaars, ... van quantum netwerk-toepassingen.

Trefwoorden: #internet, #open platform, #quantum, #QuTech, #TNO, #TU Delft

Lees verder

Nieuws

( Foto: screenshot QNE-website )

ENGINEERINGNET.BE - Net als in het begintijdperk van het gewone internet is de toekomst van quantum-internet niet in steen gebeiteld.

Er zijn nu al een paar nieuwe toepassingen die internettechnologie fundamenteel zullen verbeteren. Eén van de meest geavanceerde toepassingen is bijvoorbeeld Quantum Key Distribution voor onaftapbare communicatie. De vraag is: wat is de game-changer voor quantumnetwerken, en wie zal hem bouwen?

QuTech, een samenwerking tussen de Technische Universiteit Delft en TNO, gelooft dat de opwindendste toepassingen van quantumnetwerken waarschijnlijk niet door academici ontdekt zullen worden. Het QNE wordt dan ook uitgebracht om bij te dragen aan het opbouwen van een wereldwijde quantum-internetgemeenschap. Zo kan iedereen zelf vooraf gebouwde quantum-netwerktoepassingen ontdekken, en zelfs naar eigen verbeelding programmeren om met de wereld te delen.

Er werd een gebruiksvriendelijke grafische interface gebouwd waarmee je vooraf gebouwde toepassingen kunt verkennen zonder te hoeven programmeren. Om de gemeenschap van onderzoekers, ontwikkelaars en toekomstige gebruikers van dienst te zijn, wordt ook een high-level application development kit (ADK) beschikbaar gesteld.

Met deze ADK kan iedereen zelf nieuwe protocollen en toepassingen programmeren voor echte quantumnetwerken. Nieuwe toepassingen kunnen worden toegevoegd aan de grafische gebruikersinterface, zodat ook anderen ze kunnen gebruiken.

Een ander belangrijk doel van dit project is het aanbieden van leermiddelen. De kennisbank zal worden uitgebreid en bevat nu al uitleg over de basisprincipes van quantumtechnologie en quantumnetwerken in het bijzonder. Docenten kunnen gemakkelijk oefeningen en zelfs hele cursussen ontwerpen rond de experimenten van QNE, omdat de hele website open, gratis en gebruikersvriendelijk is.

Klik hier voor het QNE-platform.