Nieuw onshore windpark in Haven van Zeebrugge in gebruik genomen

Op de terreinen van de overslagbedrijven C.RO Ports en Wallenius Wilhelmsen Solutions in de haven van Zeebrugge werden onlangs 5 nieuwe windturbines in gebruik genomen. De ontwikkeling van het windpark gebeurde door groene stroomproducent Eneco.

Trefwoorden: #CO2, #Eneco, #Haven van Zeebrugge, #onshore, #windenergie

Lees verder

nieuws

( Foto: Eneco )

ENGINEERINGNET.BE - Het nieuwe windpark in de haven van Zeebrugge bestaat uit 5 windturbines van elk 150 meter hoog. Ze staan op de terminals van C.RO Ports en Wallenius Wilhelmsen Solutions en hebben een gecombineerd vermogen van 18MW.

Elk jaar zullen ze ongeveer 50 GWh groene stroom produceren. Een deel van de productie zal lokaal verbruikt worden op de terminals. De rest wordt op het net gezet en dient om onze klanten te verduurzamen.

De gezamenlijke investering voor dit windpark bedraagt zo’n 20 miljoen euro. Voor de overslagbedrijven CR.O Ports en Wallenius Wilhelmsen Solutions is de keuze maken voor groene energie een logische keuze.

Ook de haven van Zeebrugge wil een voortrekkersrol blijven spelen in de energietransitie. De haven werkt trouwens mee aan verschillende projecten in dat kader, zoals onder meer de voorbereiding van de productie en de import van groene waterstof, en de verdere uitrol van walstroom. Maar ook windparken passen in dat beleid.

Tom Hautekiet, CEO Port of Zeebrugge: “Met deze 5 windturbines erbij, klimt de totale productiecapaciteit in onze haven naar een kleine 200MW. Ook de volgende jaren gaan we de bouw van windparken verder faciliteren. In de voorhaven is het potentieel bijvoorbeeld nog erg groot.”

Met de ingebruikname van dit windpark wordt dit jaar de kaap van 108 MW bijgeplaatste onshore windcapaciteit bereikt.