Extra boost voor Vlaams wetenschappelijk onderzoek in 2022

De Vlaamse regering heeft eind vorig jaar 6 convenanten met 6 toponderzoeksinstellingen afgesloten om hun kennis verder uit te breiden en hun internationale positie te versterken. In 2022 gaat het over ruim 33 miljoen euro extra middelen.

Trefwoorden: #Hilde Crevits, #onderzoek, #research, #Vlaanderen, #wetenschap

Lees verder

Nieuws

( Foto: sheeler - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Vlaanderen behoort in Europa tot de beste leerlingen van de klas op het vlak van onderzoek en innovatie.

Sinds kort maakt Vlaanderen deel uit van de groep ‘innovatieleiders’ in de EU. Vlaamse bedrijven, overheden en onderzoeksinstellingen besteden samen 3,35% van het bbp of meer dan 9,3 miljard euro aan onderzoek en ontwikkeling en ook de kwaliteit van innovatieprojecten en de impact ervan scoren tot de sterkste regio’s in Europa.

Vlaams minister van Economie, Innovatie en Wetenschapsbeleid Hilde Crevits wil die positie versterken nu de coronacrisis in februari al 2 jaar zal woeden in ons land. Het ondersteunen van toponderzoek met een maatschappelijke impact wordt het komende politieke jaar een topprioriteit.

Zes grote dossiers werden op initiatief van de minister eind vorig jaar unaniem goedgekeurd door de regeringsleden. Het gaat over 6 convenanten tussen de Vlaamse regering en imec, VLIZ, VIB, KMDA, Orpheus en ITG.

De overeenkomsten met de top-onderzoeksinstellingen leggen de wetenschappelijke en valorisatie doelstellingen en ook de middelen voor de komende 5 jaar vast.