Intelligente installatie halveert doorlooptijd en verhoogt laskwaliteit

De Beringse machinebouwer Vintiv ontwikkelde met Siemens de installatie voor een lasatelier. De installatie laat lassers toe om hun CAD-ontwerpen rechtstreeks op te laden, waarna een robotarm de te lassen stukken automatisch nauwkeurig positioneert.

Trefwoorden: #CAD, #lassen, #machinebouw, #Siemens, #Vintiv

Lees verder

techologie

( Foto: Vintiv )

ENGINEERINGNET.BE - Vintiv, met sites in Beringen en Waregem, zet resoluut in op co-creatie waarbij de klant steeds de finale eigenaar wordt.

Een Nederlands lasatelier klopte recent bij het bedrijf aan met een dubbele uitdaging. Enerzijds wou het de doorlooptijd van zijn laswerk drastisch reduceren. Anderzijds wilden ze ook een meer consistente laskwaliteit, onafhankelijk van de operator of lasser.

Bij de klant worden de plannen voor gigantische metalen constructies van ettelijke tonnen steeds tot in de puntjes uitgewerkt in een virtueel CAD-ontwerp. Tot voor kort moesten de lassers dat ontwerp echter uitprinten om de lasposities op de eigenlijke stukken aan te kunnen brengen.

Daardoor ging niet alleen alle intelligentie uit CAD verloren, maar was de kans op fouten ook groot. Dat zorgde voor wisselende kwaliteit, waardoor alles telkens meerdere keren moest worden nagemeten voor het lassen, met veel tijdverlies tot gevolg.

Vintiv ontwikkelde nu een installatie waarin designers hun CAD-ontwerpen rechtstreeks kunnen opladen. Eens opgeladen wordt de ontwerpinformatie naar een robotarm gestuurd. Die positioneert de te lassen stukken zodat de posities meteen tot op de millimeter correct zijn.

Dankzij de rechtstreekse link tussen het CAD-ontwerp en de werkelijke positionering moeten de lassers zelf niet meer nameten alvorens aan de slag te gaan. Voor de ontwikkeling van de installatie werd een beroep gedaan op de technologieën en expertise van Siemens.