DNA-gebaseerde techniek spoort veroorzakers voedselbederf op

Een nieuwe op DNA-gebaseerde analysetechniek vindt bederforganismen in voeding, die met klassieke analysetechnieken niet opgepikt worden, zo blijkt uit onderzoek van ILVO en VUB.

Trefwoorden: #bederf, #DNA, #ILVO, #voeding

Lees verder

research

( Foto: vzwer - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Om de oorzaken van voedselbederf te achterhalen, kweken microbiologen in een lab bacteriën op die aanwezig zijn in een voedingsstaal. Een tijdrovende methode, die niet voor alle bacteriën goed werkt.

Met nieuwe, op DNA gebaseerde technieken zoals metabarcoding, kunnen microbiologen zonder iets op te kweken alle bacterie-DNA in een voedingsproduct isoleren, hun DNA-codes aflezen en die codes door een DNA-databank halen, om bacteriën snel en correct te identificeren.

ILVO-VUB onderzoekster Evelyne Duthoo vergeleek beide technieken om de ontwikkeling van bacteriën te monitoren tijdens de houdbaarheidstermijn van verpakte kookham, kippenwit en een vegetarisch alternatief.

Beide technieken vonden melkzuurbacteriën als dominante groep in deze producten. De meest aanwezige bacterie was ook hetzelfde: bij kookham was dat Leuconostoc carnosum, bij kippenwit en het vegetarisch product Latilactobacillus sakei.

Alleen pikten de DNA-gebaseerde analyses méér types bacteriën op dan de klassieke analyses. In zowel kookham als kippenwit vonden zij Photobacterium. In kookham daarnaast ook Vibrio. En in het vegetarische product werd Xanthomonas, Streptococcus en Weissella gevonden.

De DNA-gebaseerde techniek wijst dus op de aanwezigheid van micro-organismen die met de klassieke kweekmethode onder de radar bleven.

Vervolgonderzoek moet uitklaren of de extra gedetecteerde bacteriën ook levend aanwezig waren, en dus in staat om houdbaarheidsproblemen te veroorzaken.

Duthoo: “In sommige gevallen kan DNA aanwezig zijn van een bacterie die gebruikt werd in het productieproces, maar daarna afgedood werd en dus onschadelijk is gemaakt.”

Hoewel DNA-gebaseerde technieken nog te complex en te duur zijn om routinematig toe te passen, kunnen ze een antwoord bieden bij aanhoudende houdbaarheidsproblemen.

Dit onderzoek wijst ook op het belang van meer gerichte kweek- of cultuurmethoden in routine onderzoek, zodat belangrijke bacteriën die met de doorsnee kweek methode onder de radar blijven toch worden opgepikt.

Beter inzicht in bederforganismen en –processen kan voedingsbedrijven op termijn helpen om de houdbaarheid van hun producten beter te garanderen en zelfs te verlengen.