Jan De Nul Group bestelt als eerste baggeraar onbemand survey vaartuig

Het hybride Unmanned Surface Vehicle (USV) uit de Mariner-klasse van Maritime Robotics is een eerste stap naar onbemande en autonome offshore survey operaties. De Beluga 01 zal wereldwijd worden ingezet voor hydrografische en waterkwaliteitsmetingen.

Trefwoorden: #constructie, #Jan De Nul, #offshore, #onbemand

Lees verder

Techniek

( Foto: Jan De Nul )

ENGINEERINGNET.BE - Door te kiezen voor onbemande survey operaties en voor de USV uit de Mariner-klasse, zet Jan De Nul voluit in op meer veiligheid en operationele controle tijdens surveyactiviteiten, lagere koolstofemissies en een efficiëntere data-acquisitie.

De Beluga 01 is uitgerust met een volledig redundant hybride aandrijfsysteem. De hoofdaandrijving komt van een dieselmotor die mechanisch aan de waterjet is gekoppeld.

Als alternatief kan het vaartuig ook volledig elektrisch worden aangedreven. Met de extra elektrische Torqeedo-aandrijving, die parallel aan de hoofdaandrijving is geïnstalleerd, kan het vaartuig door gevoelige maritieme gebieden manoeuvreren.  

Er is ook een Range Extender-module om de batterijen op te laden, zodat ze langer dan 12 uur presteren. Dit systeem heeft een lagere uitstoot dan de hoofdmotor, die ook als dynamo voor de accu’s kan worden gebruikt.

Bovendien fungeert de elektrische aandrijving als redundante aandrijfbron voor de hoofdmotor in geval van een storing, of omgekeerd.

ACHTERGROND
Het schip kan werken in zware zeegang, met golven tot wel 4 meter hoog, hoewel dit doorgaans het verzamelen van nuttige surveygegevens onmogelijk maakt. Het vaartuig kan zelfs overleven bij golven tot 9 meter. De Beluga 01 heeft slechts 80 cm water nodig om in te werken.