Geslaagde ultrasnelle COVID-test van miDiagnostics

De COVID-19 PCR Test is de eerste van vele toepassingen voor miDiagnostics’ disruptieve technologie gelicensieerd van imec, en bezorgt een accuraat PCR resultaat in een half uur tijd.

Trefwoorden: #Brussels Airport, #corona, #covid, #miDiagnostics, #test

Lees verder

Nieuws

( Foto: Brussels Airport )

ENGINEERINGNET.BE - De studie werd uitgevoerd in samenwerking met de Brussels Airport Company, Ecolog en Eurofins Labo Van Poucke, de klinische partner verantwoordelijk voor de standaard PCR-testen die ter controle werden uitgevoerd. Ecolog is een toonaangevend bedrijf dat wereldwijd COVID-19 screening en diagnostiek, evenals infrastructuur levert.

Het project startte in oktober 2021. Vertrekkende of aankomende passagiers die een PCR test moesten laten afnemen, kregen de mogelijkheid om bijkomend de snelle miDiagnostics test uit te voeren.

In twee maanden tijd namen bijna 600 passagiers deel aan de studie. Vergelijking met de resultaten van de standaardprocedure bevestigde de conclusies van eerdere klinische studies die de nauwkeurigheid van de miDiagnostics PCR Test aantoonden.

Tijdens deze pilootstudie werd ook de doorlooptijd van de nieuwe methode getest en geoptimaliseerd in de werkelijke setting. In het laboratorium nemen conventionele PCR testen makkelijk 3 uur voor de snelle procedure tot zelfs 12 of 48 uur in beslag.

De miDiagnostics ultrasnelle COVID-19 PCR Test levert resultaat in minder dan 20 minuten, zonder in te boeten aan de gevoeligheid. Aan de basis van deze innovatie ligt de miniaturisatie van het RT-qPCR proces, mogelijk gemaakt door siliciumtechnologie.

Het hele proces, van registratie en staalname, uitgevoerd door Ecolog, tot het aanleveren van het resultaat aan de passagiers, werd in deze studie geoptimaliseerd tot om en bij een half uur.

miDiagnostics maakte ook van de gelegenheid gebruik om tijdens dit pilootproject hun alternatief voor de standaard nasofaryngeale swabs te testen.

Het prototype, gelicensieerd door imec en momenteel in ontwikkeling, werkt op basis van een ademstaal en is daardoor veel comfortabeler voor de gebruiker. De initiële resultaten van deze niet-invasieve test blijken veelbelovend.