Wilrijkse project krijgt grootste Vlaamse residentiële BEO-veld

De Wilrijkse residentiële buurt Tuinen van Eden zal verwarmd worden met geothermische energie. Projectontwikkelaar Triple Living is gestart met de aanleg van een BEO-veld. Via een ondergronds buizensysteem wordt aardwarmte gebruikt voor verwarming.

Trefwoorden: #BEO, #energie neutraal, #geothermie, #verwarming

Lees verder

Techniek

( Foto: Triple Living )

ENGINEERINGNET.BE - Kristof Schellekens, woordvoerder van Triple Living: “Tuinen van Eden wordt Bijna Energie Neutraal-gebouwd, wat erop neerkomt dat het E-peil van alle gebouwen onder de opgelegde norm van 30 en soms zelfs onder 20 duikt. Om dat BEN-niveau te bereiken, investeren we in duurzame en innovatieve technieken, zoals o.a. een BEO-veld.”

Het BEO-veld moet in de winter voor verwarming zorgen en in de zomer voor verkoeling. BEO werkt via verschillende boorgaten tot wel 150 meter diep. In die boorgaten wordt een gesloten buizennetwerk aangelegd dat in de zomer verkoeling uit de grond haalt en in de winter aardwarmte gebruikt om de woningen te verwarmen. Op die manier worden de bewoners van Tuinen van Eden voor ongeveer 80% onafhankelijk van het energienetwerk.

Elisa Cousy (foto) van Triple Living: “Ons systeem bestaat uit verschillende BEO-velden naast elkaar. Net zoals de woningen in de buurt worden ook de BEO-velden in verschillende fasen aangelegd. Zo kunnen de mensen bij de oplevering van hun woning meteen genieten van de voordelen."

In totaliteit tellen de verschillende systemen hier zo’n 115 boringen tot 150 meter diep. Aan de 48 boringen voor de eerste fase wordt nog zo’n twee weken gewerkt.

De hele autoluwe woonsite zou opgeleverd worden in 2024, maar de eerste woningen zullen al in 2023 klaar zijn.