Bouw waterstofbunkerstation aangekondigd in Oostendse haven

Haven Oostende, Parkwind en GEOxyz kondigen de bouw aan van een waterstofbunkerstation in de haven aan in het kader van het Europees project ‘ISHY’ en zal gebruikt worden om schepen te voorzien van milieuvriendelijke waterstof waarbij er geen uitstoot is.

Trefwoorden: #GEOxyz, #Haven Oostende, #Parkwind, #scheepvaart, #uitstoot, #waterstof

Lees verder

Nieuws

( Foto: GEOxyz )

ENGINEERINGNET.BE - Het bunkerstation wordt geplaatst aan de voormalige Foxtrotsite. De bouwvergunningsaanvraag werd ondertussen ingediend en er wordt verwacht dat het tegen eind 2023 operationeel zal zijn. De start van de bouwfase is voorzien voor begin volgend jaar.

In een eerste fase zullen hierdoor vier schepen per dag kunnen bevoorraad worden met waterstof. Het gaat hier in de eerste plaats om schepen die onderhoudswerkzaamheden uitvoeren aan windturbineparken, de zogenaamde crew transfer vessels of CTV’s. GEOxyz bouwt momenteel zo'n CTV om zodat deze deels kan varen op waterstof.

Het grote voordeel van het gebruik van waterstof in de scheepvaart is dat er geen CO2-uitstoot is. Dit is dus een volgende stap waarbij het gebruik van fossiele brandstoffen in het kader van mobiliteit waar mogelijk vermeden wordt.