België deed vorig jaar recordaantal Europese octrooiaanvragen

Het aantal octrooiaanvragen van Belgische bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen bij het Europees Octrooibureau (EPO) is ondanks de pandemie met 3,3% toegenomen in 2021, na een lichte daling in 2020 (-0,7%).

Trefwoorden: #EPO, #octrooi, #patent

Lees verder

nieuws

( Foto: Europees Octrooibureau )

ENGINEERINGNET.BE - Volgens de Patent Index die het EPO vandaag publiceerde, dienden in België gevestigde innovators 2.485 aanvragen in, het hoogste aantal tot nu toe.

Het aantal octrooiaanvragen op het gebied van farmaceutica steeg met liefst 34,3%, waardoor deze tak meteen het belangrijkste Belgische technologiedomein wordt in aantal aanvragen. Biotechnologie komt op de tweede plaats, gevolgd door medische technologie.

Dat betekent dat de drie actiefste Belgische technologiedomeinen vandaag allemaal verband houden met gezondheidszorg. Verder werd een sterke groei vastgesteld in de domeinen grondstoffen/metallurgie (+51,7%), transport (+26,2%) en halfgeleiders (+25,9%).

Solvay was opnieuw de actiefste octrooiaanvrager met 276 aanvragen, gevolgd door imec met 140 aanvragen en Umicore met 93 aanvragen. Met de KUL, de UGent, het VIB en de UAntwerpen waren vijf van de tien actiefste Belgische octrooiaanvragers universiteiten en onderzoeksinstellingen, wat meer is dan in de meeste andere landen.

Onder de gewesten voert Vlaanderen de rangschikking aan met 1.613 aanvragen en een aandeel van 65% in het totaal van de Belgische octrooiaanvragen, gevolgd door het Waals Gewest (met een aandeel van 19,8%) en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (met een aandeel van 15,3%). Vlaanderen staat ook op nummer 10 in de rangschikking van de actiefste octrooiregio's in Europa.

Het Europees Octrooibureau (EPO) ontving in totaal 188.600 aanvragen in 2021, goed voor een stijging van 4,5% na een lichte daling in 2020 (-0,7%). Het aantal octrooiaanvragen, een vroege indicator van de investeringen van bedrijven in onderzoek en ontwikkeling, steeg in negen van de tien technologiedomeinen waarvoor traditioneel de meeste octrooien worden aangevraagd.

Klik hier voor meer gedetailleerde informatie over de Patent Index 2021 van het EPO.