Nieuw Interreg-project stap richting groene waterstofeconomie

Negen partners hebben de krachten gebundeld om een groene waterstofeconomie in de Maas-Rijnregio te ontwikkelen. De focus van dit Interreg-project ‘EMR Hydrogen Booster’ ligt op het stimuleren van innovatie, demonstratie en kennisdeling in de regio.

Trefwoorden: #hernieuwbaar, #Interreg, #POM, #waterstof

Lees verder

Nieuws

( Foto: audioundwerbung - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Waterstof is een gas dat met gebruik van hernieuwbare elektriciteit uit water kan worden geproduceerd. Daarom zal het een sleutelrol spelen in het koolstofvrije energiesysteem van de toekomst ter vervanging van fossiele brandstoffen.

Belangrijk is dat waterstof sectoren koolstofvrij kan maken. En dat vooral in sectoren waar elektrificatie enorm moeilijk of duur is, zoals de industriesector of zwaar vrachtvervoer.

Hydrogen Booster is een eerste stap richting grootschalige uitrol van een groene waterstofeconomie in de Maas-Rijnregio. Ontwikkelingsmaatschappijen, waterstofclusterorganisaties en kennisinstellingen zullen deelnemen aan dit project. Het doel is om partijen en initiatieven te verbinden, maar ook om innovatie in de waterstofketen te versnellen en zo duurzame groei en werkgelegenheid te creëren.

Verder wil het project een innovatie-ecosysteem creëren in de Maas-Rijnregio voor de transitie naar groene waterstof. Binnen Hydrogen Booster worden matchmakingsessies en inspiratiebijeenkomsten georganiseerd, over de grenzen heen. Ook worden industriële spelers en regionale sterktes rond groene waterstof in kaart gebracht.

EMR Hydrogen Booster wordt uitgevoerd in het kader van het Interreg VA Euregio Maas-Rijn Programma, met 500.000 euro uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De partners in het project zijn Stadt Aachen, LIOF, POM Limburg, Cluster TWEED, SPI, IHK Aachen, Universiteit Hasselt, Waterstof Coalitie Limburg en WaterstofNet, die het project coördineert.