Nieuwe tool UAntwerpen bespaart bedrijven veel water

De industrie in de Antwerpse haven behoort tot de grootste drinkwaterverbruikers in Vlaanderen. Bovendien wordt dat water zelden hergebruikt. Met de tool van de UAntwerpen kunnen waterstromen geoptimaliseerd worden, waardoor tot 18% bespaard kan worden.

Trefwoorden: #hergebruik, #schaarste, #tool, #UAntwerpen, #water

Lees verder

Nieuws

( Foto: Port of Antwerp )

ENGINEERINGNET.BE - Voor bio-ingenieurs Marc Spiller en Tim Van Winckel, verbonden aan de Onderzoeksgroep Duurzame Energie- en Lucht- en Watertechnologie (DuEL), is de nood aan hun WaterREACT (Water Reuse and Exchange Advanced Computational Tool) duidelijk.

Van Winckel: “Vlaanderen staat in de top drie van Europese gebieden die te kampen hebben met waterstress. Water is hier schaars, door de combinatie van een grote bevolkingsdichtheid en weinig grote waterlopen.”

Daar komt bij dat de industrie (en dan vooral de chemische industrie in de Antwerpse haven) goed is voor 40% van het Vlaamse watergebruik, waarbij veel van die bedrijven kraantjeswater als koelvloeistof gebruiken, of om trucks en silo’s af te spuiten. Het potentieel voor het hergebruik van water is hier heel duidelijk.

Met WaterREACT helpen de onderzoekers bedrijven om water efficiënt te hergebruiken. Hun tool is een digitaal model dat de waterstromen en -kwaliteit binnen een bedrijf en ook tussen bedrijven onderling in kaart brengt.

Spiller: “Water dat voor een bepaald proces gebruikt wordt, wordt nadien geloosd, terwijl er processen zijn die perfect werken met water van lagere kwaliteit. Die stromen beheren, zelfs met meerdere bedrijven, wordt mogelijk met onze beslissingstool.”

Meer en meer bedrijven brengen hun waterstromen in kaart, maar om water zelf te zuiveren of te hergebruiken zijn er momenteel niet voldoende drijfveren. Water is nu eenmaal goedkoop.

Die manier van denken lijkt met de Blue Deal, het Vlaamse beleidsplan om waterschaarste tegen te gaan, te veranderen. Waterhergebruik wordt de norm, en men spreekt zelfs van een afschakelplan in tijden van droogte.

Spiller. “Op dat moment wordt het voor bedrijven wel cruciaal om robuust te worden tegen de Vlaamse waterstress.”