Ingenieurs ontwikkelen stuk baanbrekende medische technologie

Jeroen van Pelt (Electronics Designer) en Joost Groenen (Development Engineer) hebben gewerkt aan een essentieel onderdeel van een combinatie van bestaande technologieën, namelijk een CT-scanner die kan bewegen over rails.

Trefwoorden: #3D, #CT, #Philips, #scan

Lees verder

research

( Foto: Philips Engineering Solutions )

ENGINEERINGNET.BE - Dankzij deze technologie kan de CT-scanner (de Philips Angio CT Spectral) worden gecombineerd met het angiografiesysteem aan dezelfde patiënttafel.

Deze technische oplossing heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het beschikbaar maken van meerdere modaliteiten voor de patiënt, waarmee kan worden voorkomen dat patiënten terug moeten voor een nieuwe ingreep.

Interventionele artsen kunnen zo complexere procedures uitvoeren op een minimaal invasieve manier, waaronder oncologie, beroerte- en traumazorg.

Door de CT-scanner op rails te zetten en te laten gebruiken in combinatie met andere beeldvormende apparatuur kunnen chirurgen tijdens een operatie een CT-scan maken om snel een nauwkeurige 3D-scan van de patiënt te maken.

Als electrical engineer heeft van Pelt zich binnen het project vooral beziggehouden met de stroomvoorziening. Hij is vooral gespecialiseerd in het ontwerpen van printplaten, maar bij dit project kwam nog veel meer kijken; het hele systeem van elektriciteit en de nodige dataverbindingen voorzien, dit terwijl het gehele systeem dus over een rails heen en weer beweegt.

Groenen is dan weer gespecialiseerd in besturingstechniek. Hij houdt zich bezig met de aansturing van systemen. Met sensoren meten wat een systeem doet en daarop bijsturen, om zo de CT-scanner zo snel en nauwkeurig mogelijk op de juiste plek te krijgen.

Beide ingenieurs zijn onderdeel van Philips Engineering Solutions, een team van ingenieurs en technisch adviseurs die zowel door Philips als externe klanten worden ingeschakeld voor het realiseren van medische en high-tech-innovaties.