Nederland investeert 1,1 miljard euro in fotonicasector

Het geld zal onder meer worden gebruikt om startups en scaleups te ondersteunen, om talent aan te trekken en op te leiden, en om de bestaande productie uit te breiden met als doel van project PhotonDelta een ecosysteem te maken tegen 2030.

Trefwoorden: #fotonica, #PhotonDelta, #universiteit

Lees verder

research

( Foto: PhotonDelta )

ENGINEERINGNET.BE - Fotonische chips, die gebruik maken van licht in plaats van elektriciteit, zijn de toekomst. Ze maken de weg vrij voor zelfrijdende voertuigen, innovaties in de gezondheidszorg en energiezuinige data- en telecommunicatie.

De huidige elektronica heeft steeds meer moeite met het overdragen van informatie. De beperkende factor is weerstand, die wordt omgezet in warmte als de elektronen door de koperen leidingen tussen transistoren in chips en tussen chips reizen.

Die weerstand verzwakt het signaal terwijl het door het materiaal gaat. Bovendien kost het veel energie. Dat maakt het steeds uitdagender om op een energiezuinige manier grote hoeveelheden informatie in datacenters te verwerken.

In tegenstelling tot elektronen ervaren lichtdeeltjes, fotonen, door hun gebrek aan massa en lading geen weerstand. Bovendien heeft licht eigenschappen waardoor het veel meer informatie kan dragen. De ideale techniek dus om de data-overdacht in én tussen chips te versnellen en duurzamer te maken.

Net als bij elektronische chips worden fotonische chips (PIC’s) gemaakt met behulp van zogenaamde wafertechnologie. Daardoor kunnen de chips in grote hoeveelheden worden geproduceerd, met lagere kosten tot gevolg.

De TU/e werkt in dit project onder meer samen met PhotonDelta, Universiteit Twente (UT), Technische Universiteit Delft (TUD), Holst Centre, TNO, imec, Smart Photonics en Lionix International.