VIB plant nieuwe veldproeven met genoom-bewerkte maïs

De federale overheid heeft toestemming gegeven om drie nieuwe veldproeven uit te voeren met genoom-bewerkte maïs om te bevestigen dat deze maïsvariëteiten beter bestand zijn tegen klimaatstress en beter verteerbaar zijn.

Trefwoorden: #CRISPR, #genoom, #maïs, #VIB

Lees verder

Nieuws

( Foto: atoss - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - De gevolgen van de klimaatverandering hebben een grote impact op de landbouw. Gewassen worden blootgesteld aan meer langdurige periodes van droogte en aan toenemende hoeveelheden DNA-beschadigende UV-stralen, om maar enkele voorbeelden te noemen.

Deze omstandigheden veroorzaken stress, die een goede plantontwikkeling belemmert en de opbrengst van de gewassen vermindert. Om onze toekomstige voedselvoorziening te kunnen garanderen, heeft de landbouw behoefte aan klimaatbestendige oplossingen.

De goedgekeurde veldproeven zullen worden uitgevoerd in nauwe samenwerking met het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) en maken deel uit van lopende onderzoeksprojecten aan het VIB-UGent Centrum voor Plantensysteembiologie:

  • de groep van Prof. Hilde Nelissen, die streeft naar maïsvariëteiten die beter bestand zijn tegen langdurige periodes van droogte;
  • het lab van Prof. Lieven De Veylder onderzoekt hoe de stressbestendigheid kan worden verhoogd wanneer de planten DNA-schade ondervinden door omgevingsfactoren;
  • het onderzoek binnen het team van Prof. Wout Boerjan naar de ontwikkeling van beter verteerbare planten en plant gebaseerde producten ter ondersteuning van een bio gebaseerde economie.

De veldproeven zullen over een periode van drie jaar worden uitgevoerd. De maïsplanten in deze studies werden gegenereerd via de veredelingstechniek CRISPR-Cas9, die gerichte wijzigingen in het genetisch materiaal van de plant met hoge precisie mogelijk maakt.

Door middel van veldproeven kan het effect van de genetische wijzigingen op de volledige levenscyclus van de plant worden ingeschat, in reële groeiomstandigheden in de landbouw.

De beschikbaarheid van precisie veredelingsmethoden op basis van genoom-bewerking zal van groot belang zijn voor de toekomst van de landbouw, omdat het de ontwikkeling kan versnellen van gewassen met klimaatresistentie of andere kenmerken die de duurzaamheid van onze voedselsystemen verbeteren.

De proef werd goedgekeurd door drie federale ministers van Volksgezondheid, Leefmilieu, en Landbouw na gunstige opinies van de Adviesraad voor Bioveiligheid.