Imec Lifetime of Innovation Award 2022 voor Bill Gates

Via deze award erkent Imec Bill Gates (medeoprichter van Microsoft, medevoorzitter van de Bill and Melinda Gates Foundation en oprichter van Breakthrough Energy) voor zijn impact op de revolutie in computersoftware.

Trefwoorden: #award, #Bill Gates, #imec, #Microsoft, #software

Lees verder

Nieuws

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET.BE - Gates schreef gebruiksvriendelijke software, die de computer een plaats gaf in elke huiskamer en waar bedrijven elke dag op steunen.

De vooruitgang in software hielp op haar beurt de halfgeleiderindustrie vooruit door de halfgeleidingschaling te versnellen, energieverbruik te verminderen en kosten te drukken.

De naam Bill Gates is haast synoniem met Microsoft, het bedrijf dat hij in1976 met Paul Allen oprichtte om programmeertalen en software voor verschillende systemen te ontwikkelen. Microsoft creëerde het PC DOS besturingssysteem dat ze aan IBM leverde en introduceerde Microsoft Office in 1989.

De codes die ze ontwikkelde, gaven de aanzet tot de explosieve groei van thuiscomputers in de jaren '80. Het belangrijkste product van Microsoft, Windows, draait nu op 1,4 miljard computers en is het dominante besturingssysteem in de wereld dat bedrijven, huishoudens, games en nog veel meer aanstuurt.

Het stelt mensen in staat met elkaar in contact te komen, samen te werken en te innoveren. Het bedrijf is al bijna 40 jaar voorloper in de digitale transformatie, van de eerste besturingssystemen tot de komst van cloud computing.

Toen Bill Gates terugtrad als CEO bij Microsoft, wijdde hij zijn tijd aan verschillende filantropische initiatieven via de Bill & Melinda Gates Foundation.

De prijsuitreiking en een interview met Bill Gates zijn te zien op 17 mei in Antwerpen tijdens imecs Future Summits.

Sinds 2015 eert imec met dea Lifetime of Innovation award personen die chip- en digitale technologie aanzienlijk vooruit hebben geholpen. Eerdere laureaten waren onder meer Dr. Gordon Moore (Intel), Dr. Morris Chang (TSMC), Dr. Kinam Kim (Samsung), Dr. Irwin Jacobs (Qualcomm) en Martin van den Brink (ASML).