Nieuw offshore installatieschip vervoegt vloot van DEME

DEME meldt dat het revolutionaire offshore installatieschip ‘Orion’ sinds kort officieel deel uitmaakt van zijn vloot. Dit schip van de volgende generatie introduceert een grensverleggend installatieconcept op de offshore energiemarkt.

Trefwoorden: #DEME, #installatie, #offshore, #schip, #windpark

Lees verder

Techniek

( Foto: DEME )

ENGINEERINGNET.BE - Dit installatieschip is uitgerust met een krachtige kraan met een capaciteit van 5.000 ton en is ontworpen om de enorme turbines en funderingen van de toekomst te kunnen installeren.

Het schip (eerste in zijn soort in de sector), goed voor een totaal geïnstalleerd vermogen van 44.180 kW en een lengte van 216,5 m, heeft een groot dek zonder obstakels. Ook werd het draagvermogen gemaximaliseerd om de zwaarste onderdelen aan te kunnen.

​Om de enorme turbines en funderingen van de toekomst te kunnen installeren is ‘Orion’ ook uitgerust met een geïntegreerde Motion Compensated Pile Gripper (MCPG), ontworpen door de ingenieurs van DEME en Huisman.

Samen met de DP3-capaciteiten van het schip zorgt de MCPG ervoor dat de monopijlers verticaal en stabiel blijven tijdens de installatie in de zeebodem, ondanks golven en bewegingen van het schip. Cruciaal hierbij is dat ze kunnen worden geïnstalleerd zonder de ankers van het schip te gebruiken.

Dankzij de combinatie van deze technologieën en de mogelijkheid om de nieuwe, enorme turbines, jackets en onderdelen in één keer te transporteren, kunnen de installatietijden drastisch ingekort worden. Dat maakt van het schip een uiterst kostenefficiënte oplossing voor ontwikkelaars van windparken.

Orion’ heeft dual fuel-motoren waarmee het schip zowel op LNG als op alternatieve, schone brandstoffen kan werken. Ook heeft het een ‘Green Passport’ en een ‘Clean Design’-notatie.

Een andere milieu-innovatie is een terugwinningssysteem voor afvalwarmte dat warmte uit de uitlaatgassen omzet in elektrische energie. Daarnaast is er een kouderecuperatiesysteem waarbij de verdamping van LNG de accommodatie koelt.