Limburgs incubatoren–netwerk goed voor 1.100 jobs

De provincie Limburg wordt niet zonder reden het startup-mekka van Vlaanderen genoemd. Het is de provincie met de grootste densiteit aan incubatoren, 7 om precies te zijn, waar 242 bedrijven en 1.100 medewerkers in gehuisvest zijn.

Trefwoorden: #incubator, #Limburg, #LRM, #POM, #start-up

Lees verder

Nieuws

( Foto: LRM )

ENGINEERINGNET.BE - Het Limburgse incubatorennetwerk bestaat uit 7 locaties, met elk een bijzonder thema: Corda Incubator (ICT/diensten), IncubaThor (Energie, maakindustrie), C-mine Crib (creatieve economie), Greenville (cleantech, circulair) , Bioville (e-health, biotech), Agropolis (agritech) en Droneport (drones).

Geen enkele provincie kent een dermate grote concentratie aan incubatoren, die ook nog eens onderling samenwerken.

Op vraag van LRM en POM Limburg heeft onderzoeker Kato Dulst in kader van haar stageproject aan de UHasselt, de Limburgse ondernemersdynamiek in cijfers gegoten. Deze eerste studie betreft een nulmeting, het is de bedoeling om dit onderzoek jaarlijks te herhalen.

Limburgse startups zitten overwegend in ICT en Health. 60% krijgt haar vacatures niet ingevuld, en de meerderheid kijkt naar de buurlanden om te internationaliseren.

Er werken 1.100 medewerkers in de 7 Limburgse incubatoren. In 20% van de bedrijven is enkel de founder actief, 80% van de startups creëert additionele tewerkstelling: 14% van de bewoners heeft een team tussen de 6 en de 10 medewerkers.

20 % van de bedrijven heeft een personeelsbestand tussen de 26 en 35 medewerkers en zijn de echte startup fase dus ook al gepasseerd.

Op de foto: Katho Dulst (midden) samen met Tom Vandeput en Tom Van Ham.