Comsol introduceert Model Manager server voor modelleer- en simulatieprojecten

De kracht van multifysische simulatie bereikt alle elementen van product- en procesontwerpprojecten met de introductie van de Model Manager server, die de samenwerking bevordert tussen betrokkenen en collega's in een modelleer- en simulatieproject.

Trefwoorden: #asset, #Comsol, #simulatie, #software

Lees verder

Productnieuws

( Foto: Comsol )

ENGINEERINGNET.BE - Comsol kondigt een belangrijke update aan van de Comsol Multiphysics software versie 6.0.

De update breidt de Model Manager server uit met een webinterface (een asset management systeem) om het voor zowel Comsol gebruikers als voor niet-gebruikers eenvoudiger te maken om modellen, simulatie-apps, en aanvullende en hulpbestanden te beheren.

Van het bouwen van modellen en apps tot het beheren van simulatieprojecten
Gedurende twee decennia van ontwikkeling is Comsol Multiphysics gegroeid van een software die partiële differentiaalvergelijkingen oploste tot een software die de betekenis van multifysisch modelleren vastlegt: de mogelijkheid om modellen met elke combinatie van fysische fenomenen via de Model Builder te ontwerpen.

Ingenieurs die ervaring met de onderliggende fysica hadden en software gebruikten om modellen te bouwen, begonnen het als zodanig te gebruiken in technologie-gedreven industrieën, de academische wereld en onderzoeksorganisaties voor modellering en simulatie. Vervolgens introduceerde Comsol de Application Builder om de toegang tot simulatie uit te breiden naar diegenen die tot dan toe niet in staat waren om met modellen en simulaties te werken.

Comsol biedt nu een volledige omgeving voor het beheer van modelleer- en simulatieprojecten voor product- en procesontwerp via de onlangs geïntroduceerde Model Manager en de Model Manager server met het bijbehorende asset management systeem.

Over de Model Manager server en zijn asset management systeem
De Model Manager, uitgebracht in december 2021, biedt u de mogelijkheid om:

  • naar specifieke parameternamen en kenmerken in verschillende modellen te zoeken.
  • modelontwikkeling bij te houden door versiecontrole, inclusief modelvergelijking en samenvoegmogelijkheden.
    aanvullende en hulpbestanden voor een modelleer of ontwikkelingsproject te uploaden, koppelen en beheren.
  • A screenshot of the Model Manager UI showing the expanded database options and the open Application Settings window.

De Model Manager is nu nog verder uitgebreid met het asset management systeem van de Model Manager server dat toegankelijk is via een webinterface.

In het asset management system kan een asset worden beschouwd als een container voor links naar uw modelversies, bijgevoegde aanvullende en hulpbestanden, evenals diverse metadatavelden. Met het asset management systeem kunt u de assets in model- en app-bestanden categoriseren, toestemmingen instellen, abstracts en zelfs thumbnail afbeeldingen van het model in kwestie toevoegen.

"Als uitbreiding op het simulatieplatform is het asset management systeem van de Model Manager server nuttig voor het administreren en beheren van uw modellen, apps en simulaties in een bedrijfsnetwerkomgeving dat naar eigen inzicht is ingesteld," zegt Sr. VP of Sales Phil Kinnane. "Dit kan zowel gebaseerd zijn op projecten als op modellen, teams of iets anders, afhankelijk van hoe u het werk binnen uw organisatie wilt laten structureren en organiseren."

Een omgeving gebaseerd op samenwerking
De Model Manager server is een databasesysteem dat vanaf de Comsol Desktop of een webgebaseerde UI kan worden beheerd. Om bekend te worden met de Model Manager kan een lokale database, ondersteund door elk type licentie van Comsol Multiphysics, worden gebruikt als eerste stap.

Vervolgens kan worden beoordeeld hoe dit systeem het beste binnen de organisatie kan worden gebruikt. Vanaf dat moment kan volledige implementatie plaatsvinden door de Model Manager server op een centrale server te installeren. Lokale installaties kunnen verbinding maken met de centrale server met de Model Manager server.

"Ik denk dat organisaties zullen beginnen met het verplaatsen van de honderden modellen die ze in de loop der jaren hebben ontwikkeld naar hun asset management systemen, als een gemeenschappelijke modelbibliotheek," voegt Kinnane toe. "In plaats van achter de vele ingenieurs aan te gaan, kunnen ze nu die modellen doorzoeken, net als in een gecentraliseerde repository."

De volledige kracht van de Model Manager server
Comsol CTO Ed Fontes beschrijft hoe de Model Manager server het simulatie-gedreven project van een organisatie naar een hoger niveau brengt: "De echte kracht van de Model Manager ligt niet alleen in de mogelijkheid om uw simulatiedata te beheren, maar ook in de mogelijkheid om versiebeheer uit te voeren en uw eigenlijke modelleringsproces te controleren."

Hij voegt eraan toe: "Er is een aantal systemen voor het beheer van simulatiegegevens, maar Comsol heeft de Model Manager speciaal gericht op het modelbouwproces, zodat u bijvoorbeeld gemakkelijk door de modelstructuur van bepaalde modellen kunt navigeren, of naar specifieke kenmerken kan zoeken zoals domeininstellingen, randvoorwaarden of studietypes, om deze nogmaals te bekijken, bij te werken of zelfs opnieuw te gebruiken."

Interne of externe klanten kunnen het databasesysteem gebruiken om de resultaten van een project bij te houden en te gebruiken. Zij kunnen ook simulatie-apps gebruiken en feedback geven over hun meet- en testgegevens door rapporten en data te uploaden naar de desbetreffende asset. En natuurlijk kunnen de bijdragers aan de modelontwikkeling ook hun hulpgegevens, zoals CAD-bestanden en specificaties, aan het project toevoegen. "Al met al," zegt Fontes, "bieden de Model Manager server en het asset management systeem daadwerkelijk de volledige werkomgeving voor modelleer- en simulatieprojecten."

Leer meer over de Model Manager