Evenwicht tussen betrouwbare energietoevoer en klimaatverandering

De wereld bevindt zich op een kantelpunt in het internationaal economisch en energiebeleid. De impact van stijgende energieprijzen, onderbroken toevoerketens hebben een enorme impact op industriële productie wereldwijd.

Trefwoorden: #Hannover Messe, #vakbeurs

Lees verder

Beursnieuws

( Foto: Deutsche Messe )

ENGINEERINGNET.BE - Van 30 mei tot en met 2 juni zullen ongeveer 2.500 bedrijven in het Hannover Exhibition Center tonen wat ze in huis hebben om de fabrieken en energiesystemen van de toekomst te bouwen.

Onder het motto ‘Industriële Transformatie’ zullen ze oplossingen aanbieden die geconnecteerde productiefaciliteiten in staat stellen om efficiënter te werken, spaarzamer om te springen met grondstoffen en duurzaam energie te genereren.

“Gezien de huidige politieke situatie wereldwijd, zijn de topics die de Hannover Messe naar voren schuift relevanter dan ooit”, vertelt Dr. Jochen Köckler, CEO van Deutsche Messe. “De kern van de problematiek vandaag is hoe we onze toevoerketens en groei in een dynamisch veranderende wereld kunnen verzekeren: politiek, ecologisch en economisch. Tegelijk moeten we echter alles binnen ons vermogen doen om klimaatverandering te bestrijden. Innovatie technologie zal hier een sleutelrol in spelen.”

Digitalisering en automatisering wapens tegen klimaatopwarming
Digitalisering en automatisering zijn de manieren bij uitstek om hier werk van te maken. De industrie draagt een belangrijke verantwoordelijkheid op de weg naar koolstofneutraliteit. Als ze hun concurrentiekracht willen behouden zullen industriële bedrijven het milieu moeten beschermen. Maar dan zullen ze intussen ook hun eigen CO2-emissies moeten terugdringen. Hoe? Door te investeren in gedigitaliseerde, energie-efficiënte en klimaatvriendelijke productieprocessen.

En enkel de meest moderne industriële technologieën kunnen hernieuwbare energie in voldoende volumes genereren en distribueren. De weg naar een klimaatneutrale industrie loopt dus langs Hannover. Exposanten hebben digitalisering, artificiële intelligentie, automatisering en duurzame energieconcepten gecombineerd om tot oplossingen te komen om de wereldwijde uitdagingen op vlak van klimaatopwarming aan te gaan. Door OT en IT te linken met elkaar kunnen fabrieken efficiënter gaan produceren met minder grondstoffen. Het einddoel moet een veel kleinere en vooral transparante CO2-voetafdruk zijn. Ook tijdens de verschillende conferenties zullen deze onderwerpen aan bod komen.

Partnerland Portugal
De opening van de Hannover Messe gebeurt dit jaar voor het eerst door Olaf Scholz, de Duitse bondskanselier. Hij doet dit samen met de Portugese premier Antonio Costa. Portugal is immers gekozen tot partnerland voor deze editie. Intussen hebben al meer dan 120 Portugese bedrijven zich aangemeld voor de beursvloer. Onder het motto ‘Portugal Makes Sense’ zullen ze hun producten en oplossingen voor digitale transformatie, de energietransitie en betrouwbare toevoerketens demonstreren.

Maar er wordt nog ‘schoon volk’ verwacht. Frans Timmermans, vice-president van de Europese Commissie en Bettina Stark-Watzinger, federaal minister van Onderwijs en Onderzoek hebben hun aanwezigheid al bevestigd. “Op het einde van mei zullen de ogen van de globale industriële gemeenschap gericht zijn op Hannover. In het bijzonder dit jaar kan de beurs sterke economische signalen uitsturen en bruggen bouwen”, aldus Köckler.

www.hannovermesse.de