VUB en VIB gaan samen een bio-incubator bouwen

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) bouwt samen met haar partner het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) een bio-incubator op de campus van de VUB (voormalige Willy Van Der Meeren-gebouwen). Hiertoe richten zij samen Bio-incubator Brussels op.

Trefwoorden: #incubator, #spin-off, #start-up, #VIB, #VUB, #wetenschap

Lees verder

Nieuws

( Foto: VUB )

ENGINEERINGNET.BE - In deze incubator zullen startende spin-offs zich tijdens hun eerste jaren kunnen ontwikkelen in de onmiddellijke nabijheid van onderzoeksgroepen actief in het veld van levenswetenschappen.

VUB-vicerector innovatie en valorisatie Hugo Thienpont (foto): “Dit levendige self-supporting ecosysteem van startende biotechbedrijven zal gebruik kunnen maken van onderzoeksinfrastructuur, core facilities en pilootlijnen op onze campus. Naast het verlenen van logistieke diensten zullen door de bio-incubator ook programma’s aangeboden worden voor het stimuleren, begeleiden en adviseren van jonge ondernemers.”

VIB heeft een uniek samenwerkingsverband met zijn partneruniversiteiten, richt nieuwe biotechbedrijven op vanuit wetenschappelijke resultaten en techtransfer-know-how, en speelt een unieke rol als katalysator van het lokale biotech-ecosysteem. De bruisende biotechsector ondersteunen, betekent ook meewerken aan het voorzien van de nodige infrastructuur.

VIB Chief Operating Officer Wim Goemaere: “Als partner in Bio Incubator Brussels zullen we niet alleen onze ervaring en expertise met incubatoren mee inzetten maar participeren we ook in de financiering van het project.”

De bio-incubator zal worden gerealiseerd als een onderdeel van de reconversie van de vermaarde rode Willy Vandermeeren studentenvoorzieningen.  VUB is reeds volop bezig met de casco renovatie van deze gebouwen. De casco renovatie wordt mede mogelijk gemaakt door de inbreng van middelen uit het “Ablynx fonds”.

Daarna worden de rode gebouwen in erfpacht gegeven aan Bio Incubator Brussels en vanaf de herfst zal de vennootschap de herinrichting tot incubatorunits met labo- en kantoorfaciliteiten opstarten. Zo zullen op het gelijkvloers 6 labo-units van verschillende grootte gaande van 70 tot 200 m² oppervlakte worden gerealiseerd, met gedeelde faciliteiten en een sociale ruimte die interactie tussen de bedrijven moet bevorderen.

Op de verdieping komen de kantoren en gedeelde vergaderzalen. De verschillende units kunnen volledig onafhankelijk van elkaar functioneren maar kunnen ook flexibel aan elkaar geschakeld worden indien meer ruimte nodig is.

Begin 2024 nemen alvast de eerste twee starters hun intrek in de gebouwen.