Sentrisense wint Open Innovation Challenge 2022

De Poolse start-up Sentrisense is de winnaar van de zesde Open Innovation Challenge (OIC) van Elia Group met een sensor, die via digitale analyse de operationele toestand van luchtlijnen continu monitort.

Trefwoorden: #Elia, #innovatie, #innovation challenge, #netbeheer, #start-up

Lees verder

Nieuws

( Foto: Elia Group )

ENGINEERINGNET.BE - De Open Innovation Challenge stond dit jaar in het teken van ‘duurzaamheid’. In februari 2022 konden start-ups van over de hele wereld een voorstel indienen dat gelinkt was aan één van de vier categorieën: efficiëntie, circulariteit, veerkracht en ‘outside the box’.

De voorstellen mochten heel uiteenlopend zijn. Ze konden mensen aanmoedigen om duurzame technologieën en producten te gebruiken, de biodiversiteit rond onze infrastructuur beschermen of gemeenschappen beschermen tegen lokale klimaatrampen.

45 start-ups deden mee aan de Challenge van dit jaar, van in Kenia tot in de VS. Drie start-ups doorstonden alle voorrondes en werden uitgenodigd voor de finale, die in Brussel plaatsvond.

Sentrisense kwam als winnaar uit de bus: de juryleden waren het erover eens dat dit project de eerste plaats verdiende, omdat de voorgestelde sensor het beheer van hoogspanningslijnen zowel efficiënter, duurzamer als goedkoper maakt. De start-up kreeg een cheque van 20.000 euro en zal zijn idee in de loop van volgend jaar verder uitwerken met de steun van Elia Group.

De andere finalisten waren het Duitse LiveEO, satellietmonitors ontwikkelt op basis van AI die de werking van lineaire infrastructuur (zoals elektriciteitsnetwerken en spoorwegen) veiliger en betrouwbaarder maken en tegelijk de kosten en CO2-uitstoot ervan verlagen. Voor de OIC ontwikkelde het bedrijf dit jaar een usecase rond ecologisch Right-of-Way-management (ROW).

En het Belgische Octave dat slimme en circulaire oplossingen ontwikkelt voor energieopslag uit gebruikte autobatterijen. Het bedrijf heeft een technologie ontwikkeld waarmee het de resterende batterijcapaciteit van elektrische voertuigen benut en hergebruikt. Als usecase voor de OIC ontwikkelde het een proof of concept waarbij tweedehandsbatterijen werden geïnstalleerd op alle sites van Elia Group die zijn uitgerust met laadpalen voor elektrische voertuigen en zonnepanelen.