Centexbel wint award op Techtextil / Texprocess

Na een corona-pauze van drie jaar werden tijdens de vakbeurzen Techtextil en Texprocess (21-24 juni) opnieuw de gerenommeerde Innovation Awards uitgereikt. Er zijn winnaars in 13 categorieën en Centexbel wint ook een award.

Trefwoorden: #award, #Centexbel, #innovatie, #Techtextil, #Texprocess

Lees verder

nieuws

( Foto: Messe Frankfurt )

ENGINEERINGNET.BE - Het textiel en kunststoffen competentiecentrum Centexbel won de Techtextil Innovation Award in de categorie "New Approaches on Sustainability & Circular Economy (1)" voor de biobased en composteerbare dispersie voor textielcoatings en drukinkten.

Deze nieuwe ontwikkeling vereist geen oplosmiddelen en brengt een geheel nieuw type polymeer voor coatings en drukinkten op de markt. Volgens de vakjury is de innovatie een belangrijke stap voor de textielcoatingindustrie richting meer producten op basis van hernieuwbare grondstoffen.

De andere Techtextil Innovation Awards gingen naar:

 • Categorie "Nieuw product": het Institute for Textile Machinery and Textile High-Performance Materials Technology (ITM) van de TU Dresden met de ontwikkeling van 's werelds eerste geweven hartklep.
 • Categorie "Nieuw materiaal": RBX Créations (Frankrijk) won de innovatieprijs voor een nieuw type cellulosevezel gemaakt van hennepafval.
 • Categorie "New Technology (1)": FibreCoat (Aken) en Deutsche Basalt Faser (Sangerhausen) voor de gezamenlijke ontwikkeling van een met aluminium gecoate basaltvezel.
 • Categorie "New Concept": Kelheim Fibers (Beieren) en het Saxon Textile Research Institute (STFI - Chemnitz) voor de ontwikkeling van nieuwe, thermisch gebonden nonwovens op cellulosebasis voor de vervaardiging van herbruikbare producten met hoog absorptievermogen.
 • Categorie "New Approaches on Sustainability & Circular Economy (2)": CITEVE ontwikkelde een proces waarbij natuurlijk leerafval uit de auto-industrie wordt gebruikt om innovatieve textielcoatings te produceren.
 • Categorie "Performance Fashion Award": Vérabuccia (Italië) voor een innovatief productieproces voor de mode- en designsector. Met het gepatenteerde proces wordt fruitafval omgevormd tot mode-highlights.
 • Categorie "New Technology (2)": OrganoClick (Zweden) voor de ontwikkeling van een 100% biobased bindmiddel voor nonwoven toepassingen, gemaakt van afvalcomponenten en volledig composteerbaar.
 • Categorie "New Approaches on Sustainability & Circular Economy (3)": het Duitse Instituut voor Textiel- en Vezelonderzoek Denkdorf (DITF) en het bedrijf TotalEnergies (Frankrijk) hebben samen een innovatief, formaldehydevrij coatingsysteem ontwikkeld.

Daarnaast werden nog vier Texprocess Innovation Awards uitgereikt aan:

 • Categorie "New Technology (1)": de las- en naaimachinefabrikant Vetron Typisch Europa (Kaiserslautern) voor hun nieuw type koudlijmrobot.
 • Categorie "New Technology (2)": ZSK Stickmaschinen (Krefeld) voor een nieuw type borduurkop voor borduurmachines met één en meerdere koppen.
 • Categorie "New Technology (3)": Juki Central Europe (Polen) ontwikkelde een automatisch spoelopwind- en aanvoerapparaat ontwikkeld.
 • Categorie "New Digitalization": Dürkopp Adler (Bielefeld) voor zijn softwaremodule "QONDAC Guided Working".