Radiospectrumveiling haalt 1,2 miljard euro op

Vijf operatoren, Citymesh Mobile, Network Research Belgium, Orange Belgium, Proximus en Telenet Group, konden elk een deel van het radiospectrum verwerven waarmee ze het mobiele telecomlandschap zullen bepalen voor de komende 20 jaar.

Trefwoorden: #5G, #BIPT, #Citymesh, #Orange, #Proximus, #radiospectrum, #Telenet

Lees verder

Nieuws

( Foto: tpibernik - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Naast de drie traditionele operatoren namen ook 2 nieuwe operatoren deel aan de veiling: Network Research Belgium en Citymesh Mobile.

Citymesh (deel van de IT-groep Cegeka) en RCS&RDS (het Roemeense moederbedrijf achter DIGI, een Europese telecommunicatie groep) kunnen nu ook van start gaan met de uitbouw van een nieuw (4e) nationaal mobiel netwerk.

Daarvoor hebben de twee een joint venture opgericht voor de bouw en exploitatie van een landelijk 5G-netwerk. Deze samenwerking vergemakkelijkt de uitrol van 5G-infrastructuur, zoals nieuwe torens, op grote schaal.

Bovendien komt de bundeling van de krachten zowel de B2B als de B2C markt ten goede door hen meer flexibiliteit te bieden voor hun connectiviteit.

Citymesh zal zich blijven richten op B2B en zal naast private netwerken ook het nationale 5G-netwerk aan zijn aanbod toevoegen. Ondertussen zet DIGI in op producten voor consumenten, wat de concurrentiepositie op de B2C-markt versterkt.