Energie besparend slim raam blijkt veelbelovend

Het slimme raam dat TNO en partners ontwikkelden in het kader van project Sunovate levert goede prestaties onder realistische praktijkomstandigheden, zo blijkt uit resultaten van een pilot.

Trefwoorden: #besparen, #energie, #raam, #TNO, #zonne-energie

Lees verder

research

( Foto: TNO )

ENGINEERINGNET.BE - TNO en partners zijn in januari een pilot gestart om de nieuwe SunSmart-technologie te testen en informatie te verzamelen over de eigenschappen en prestaties van de ramen in realistische omstandigheden.

Daartoe zijn twee demo-ramen van 1 m² geïnstalleerd op de testfaciliteit SolarBEAT in Eindhoven. Het actieve materiaal in het slimme raam is thermochroom. Dit betekent dat bij een bepaalde temperatuur de optische eigenschappen ervan veranderen.

TNO en partners hebben het materiaal ontwikkeld voor een goede doorzichtigheid en met een schakeltemperatuur van rond de 20°C, waarbij alleen de transparantie voor infraroodlicht verandert.

Daarmee is het raam geoptimaliseerd om zoveel mogelijk energie te besparen, terwijl het volledig doorzichtig blijft voor het menselijk oog. Het schakelen gebeurt autonoom en is een intrinsieke eigenschap van het gelamineerde glas, zodat het raam in gewone kozijnen kan worden geplaatst, zonder speciale installatie-eisen.

De testen laten zien dat het slimme raam schakelt van infraroodlicht doorlatend naar blokkerend, zodra er direct zonlicht op het raam valt en de omgevingstemperatuur boven de 20°C ligt.

Terugschakelen naar doorlatend infraroodlicht gebeurt doorgaans ’s nachts, wanneer het glasoppervlak afkoelt. Zo wordt de zonnewarmte in het gebouw optimaal benut en is er minder energie nodig voor zowel verwarmen als koelen.

De extra energie- en kostenbesparingen kunnen oplopen tot 8% en 23,70 euro per m² glas per jaar ten opzichte van de meest geavanceerde HR++-ramen.

De demonstratieramen worden verder getest tot eind van het jaar om informatie te verzamelen over de schakelprestaties in alle vier de seizoenen.

De technologie is ontworpen op basis van betaalbare materialen en processen voor een terugverdientijd van minder dan 7 jaar voor eindgebruikers. Doel is deze technologie verder te ontwikkelen en binnen 3 jaar op de markt te brengen.

De test is onderdeel van het Interreg Sunovate project. Sunovate is een project van TNO, Brightlands Materials Center en Solliance, UHasselt, imec, KU Leuven, Yparex, Everlam, Glass for Glass en Soltech.