Shell start bouw Europa's grootste groene waterstoffabriek

De 200 MW elektrolyser wordt gebouwd op Maasvlakte 2 in de Rotterdamse haven en produceert 60.000 kilo hernieuwbare waterstof per dag. De fabriek is naar verwachting in 2025 operationeel.

Trefwoorden: #Rotterdam, #Shell, #waterstof

Lees verder

Nieuws

( Foto: Shell )

ENGINEERINGNET.BE - De hernieuwbare stroom voor de elektrolyser, die de naam Holland Hydrogen 1 krijgt, komt van windpark Hollandse Kust. Dit windpark op zee is deels eigendom van Shell.

De hernieuwbare waterstof wordt geleverd aan verschillende industrieën in de buurt, waaronder het Shell Energy and Chemicals Park Rotterdam, door middel van de HyTransPort-pijpleiding.

De hernieuwbare waterstof wordt in eerste instantie gebruikt in de raffinaderij in Pernis om de productie van fossiele brandstoffen gedeeltelijk koolstofvrij te maken. Het kan een deel van de grijze waterstof per jaar vervangen, dat wordt geproduceerd uit aardgas.

Hiermee wordt de productie van energieproducten, zoals benzine, diesel en kerosine, gedeeltelijk koolstofvrij.

Shell is van plan om een Europees netwerk van waterstofvulpunten op te bouwen met partners in de sector om het zware transport te bedienen. De fabriek produceert voldoende waterstof voor het dagelijks gebruik van ongeveer 2.300 zware vrachtwagens.

Onlangs opende Shell in Emmen het eerste openbare waterstofvulpunt in Nederland voor zware vrachtwagens en bussen.

Shell en andere partners in de keten zijn van plan om de waterstof van Holland Hydrogen 1 door een pijpleidinginfrastructuur te verbinden met andere nabijgelegen industrieclusters in het binnen- en buitenland.

In de energietransitie is elektrificatie een belangrijke stap. Het elektriciteitsverbruik in Nederland zal naar verwachting toenemen tot ongeveer 50% van de energiebehoefte.

De rest van de energie moet komen van groene moleculen, ter vervanging van fossiele energiebronnen. Er zijn moleculen nodig om klanten koolstofvrij te maken die geen elektronen kunnen gebruiken, zoals zware vrachtwagens, schepen, vliegtuigen en een groot deel van de industrie.