Renault Refactory gaat nu ook robots retrofitten

Om nog circulairder te worden, huisvest de Refactory van Flins sinds kort een gloednieuwe werkplaats om robots te retrofitten. Hier zullen de industriële middelen van de Renault Group twintig jaar verjongd worden.

Trefwoorden: #circulair, #Renault, #retrofit, #robot

Lees verder

Techniek

( Foto: Renault Group )

ENGINEERINGNET.BE - Gebruikte robots uit de Renault-fabrieken van Sandouville, Maubeuge en Douai staan in de werkplaats in het Franse Flins.

Voorheen was elke fabriek verantwoordelijk voor het retrofitten van eigen robots, maar tegenwoordig is deze activiteit gecentraliseerd in de Refactory. Zo kan gespecialiseerd personeel worden ingezet en expertise worden gedeeld in deze speciale werkplaats. Tegen 2023 wordt het team overigens verdubbeld. Dan bestaat het uit acht technici en een planner.

Na een grondige reiniging worden de robots gecontroleerd door de robotici, die de nodige diagnose stellen om ze te ‘revitaliseren’: het vervangen van de elektronische kaart, de kabelboom, de motor of het polsgewricht (armelement) ... In totaal duurt het zo’n veertig uur om elke robot te retrofitten.

Deze nieuwe kostenefficiënte activiteit beantwoordt aan de uitdagingen van de ecologische transitie en aan de uitdagingen van een duurzamere consumptie. Minder kopen, bestaande producten opwaarderen en een nieuw industriemodel creëren gericht op de circulaire economie.