Nederlands onderzoek naar zelfherstellende materialen

Het gaat om experimenteel en computationeel onderzoek om nieuwe materialen te ontwikkelen die chemisch verknoopte netwerken kunnen vormen en het vermogen hebben om on-demand te ontbinden.

Trefwoorden: #netwerk, #polymeer, #zelfherstellend

Lees verder

research

( Foto: Vrije Universiteit Amsterdam )

ENGINEERINGNET.BE - Polymere materialen, gewoonlijk kunststoffen genoemd, maken deel uit van bijna elk aspect van het dagelijks leven en zijn essentieel geworden voor het functioneren van onze moderne samenleving.

Momenteel worden door de academische wereld en de industrie verschillende benaderingen onderzocht om de wereldwijde uitdaging om plastic afval te verminderen, aan te pakken.

Een van deze benaderingen is de ontwikkeling van verknoopte materialen die worden toegepast in coatings en dunne films die gemakkelijk kunnen worden gerepareerd en hergebruikt.

Célia Fonseca Guerra van de Vrije Universiteit Amsterdam en Anja Palmans van TU Eindhoven stellen voor om semi-permanente chemische crosslinks in de materialen te introduceren, en hierdoor een balans te bereiken die de levensduur en het potentieel van hergebruik van crosslinked materialen verbetert.

Dergelijke veelzijdige materialen zijn toegankelijk dankzij de combinatie van omkeerbare supramoleculaire bindingen met afstembare dynamische covalente bindingen.

De Nederlandse Onderzoeksraad (NWO) heeft 720.000 euro subsidie toegekend aan dit onderzoek. De beurs omvat twee promovendi die nauw gaan samenwerken. Een promovendus gaat experimenteel onderzoek doen in Eindhoven en de ander computationeel onderzoek in Amsterdam.

Verder zijn investeringen in experimentele apparatuur en een HPC-cluster inbegrepen in de subsidie. Zo'n cluster bestaat uit honderden of duizenden computerservers die in een netwerk met elkaar zijn verbonden.