Wereldprimeur: nieuwe kunsthuid kan zweten op commando

De Nederlandse TU Eindhoven heeft een zwetende kunsthuid ontwikkeld, waarbij nauwkeurig is te regelen waar, en hoeveel de kunsthuid zweet en waar de vloeistof zich verzamelt.

Trefwoorden: #huid, #kunstmatig, #research

Lees verder

research

( Foto: TU/e - Yuanyuan Zhan )

ENGINEERINGNET.BE - Bij de vorige doorbraak van het multidisciplinaire team van TU-onderzoekster Danqing Liu, werd al duidelijk dat de toepassingen van een kunsthuid die op commando kan zweten veel praktische toepassingen kan hebben. Toen kon de kunsthuid de vloeistof gelijkmatig en overal evenveel afscheiden.

Een gelijkmatig zwetende kunsthuid kan helpen om de oppervlakte van robots te koelen. In sociale toepassingen kan het helpen om de robot zo mens-realistisch mogelijk te maken, en dan hoort zweten erbij. Of denk aan speciaal verband dat gecontroleerd medicijnen kan afgeven aan de menselijke huid, of aan een wondoppervlakte zoals een brandwond.

Die toepassingen worden alleen maar concreter doordat ze met deze nieuwe vinding in staat zijn om tot op enkele micrometers nauwkeurig te kunnen controleren waar de kunsthuid vloeistof uitscheidt.

Ook controleren de onderzoekers nu ook hoeveel en hoelang de vloeistof door de kunsthuid wordt vrijgegeven, waar de vloeistof zich verzamelt en wanneer het tijd is om de vloeistof weer te absorberen.

De vrijgave van vloeistof wordt gestimuleerd door UV-licht. Door vervolgens spanning op het onderliggende elektrische grid te zetten, verzamelt de vloeistof zich op de gewenste plaatsen. Dat is, door het grid slim te designen, helemaal te sturen. Dit zorgt voor een natuurlijk zweetpatroon.

In het lab van de onderzoekers is apparatuur beschikbaar om elektrotechnisch, chemisch en fysisch onderzoek te doen in combinatie met industrieel ontwerp, wat binnen de universiteit redelijk bijzonder is. Zij doen daarmee onderzoek aan veelbelovende materialen die gebaseerd zijn op vloeibare kristallen, beter bekend van de LCD schermen.

“Mijn drijfveer is om nuttige materialen te ontwikkelen. Daarom begin ik graag aan een project met een duidelijk doel voor ogen. In dit geval zochten we een nieuw materiaal voor een medische toepassing”, vertelt Liu. “Dat kost tijd. Van het eerste idee tot waar we nu staan met deze doorbraak heeft ons ruim tien jaar gekost. En we zijn nog niet klaar.”

“Door de ontwikkeling van deze huid kwamen we erachter dat we de topologie, ofwel bergen en dalen op micrometerschaal, konden sturen. Dat kunnen we gebruiken als een coating om bijvoorbeeld zand van de zonnepanelen van de Mars Rover te schudden."

"Een andere toepassing is het afwisselen van plakkerige en niet plakkerige stukjes van de coating. Door te kiezen welk materiaal op de toppen van de bergen zit en welke in de dalen, konden we zorgen dat iets plakt, of juist niet. Zeker bij kwetsbare of tere onderdelen zoals dun glas kan dat een betere methode zijn dan een vacuüm cup.”

Video: