Lanxess neemt nieuwe afvalwaterzuiveringsinstallatie in gebruik

Het speciaalchemiebedrijf investeerde ongeveer 12 miljoen euro in de installatie, die een behandelingscapaciteit heeft van zo'n 260.000 liter afvalwater per uur. Het bedrijf verwerkt nu ook het afvalwater van twee buurtbedrijven.

Trefwoorden: #afvalwater, #Lanxess, #waterzuivering

Lees verder

Techniek

( Foto: Lanxess )

ENGINEERINGNET.BE - Lanxess heeft de bestaande waterzuiveringsinstallatie grondig gemoderniseerd en uitgebreid om te voldoen aan de verscherpte milieuwetgeving.

Een uitdagende klus omdat de oude installatie tijdens de gehele renovatie operationeel moest blijven. De waterzuiveringsinstallatie verwerkt niet alleen het afvalwater van de eigen fabrieken op het terrein (voor rubberchemicaliën en glasvezel) maar ook dat van twee buurtbedrijven.

In de installatie leven bacteriën die het afvalwater verwerken en zuiveren. De verschillende afvalwaterstromen worden gemengd en komen in beluchtingstorens terecht.

Het water wordt gevoed met actief slib, waarin de bacteriën zich bevinden. De leefomgeving van de biologische waterzuiveringsinstallatie wordt voortdurend gecontroleerd, om bijvoorbeeld een evenwichtige zuurgraad en de juiste temperatuur te garanderen.

De bacteriën worden uiteindelijk afgescheiden (om terug te keren naar het zuiveringsproces) waarbij het gezuiverde water naar de Schelde gaat. De installatie draait dag en nacht, en dagelijks worden monsters geanalyseerd door een onafhankelijk laboratorium.

Op de foto tijdens de inhuldiging van de installatie (v.l.n.r.): Ignace Hooftman (Lanxess), Marc Van de Vijver (burgemeester Beveren), Anno Borkowsky (directielid Lanxess), Jens-Hendrik Fischer (Lanxess), Steffen Kühling (gedelegeerd bestuurder Lanxess nv), Yves Verschueren (essenscia) en Peter Van de Putte (MLSO).