Wereldprimeur: data verstuurd via lasercommunicatie over 10 km afstand

TNO is erin geslaagd tijdens een veldproef een optische lasercommunicatieverbinding over 10 km tot stand te brengen tussen de KNMI-testlocatie bij Lopik en de Gerbrandytoren in IJsselstein.

Trefwoorden: #data, #laser, #research, #TNO

Lees verder

research

( Foto: TNO )

ENGINEERINGNET.BE - Voor het eerst is er in realistische omstandigheden een stabiele optische datalink tot stand gebracht die compatibel is met bestaande radiofrequentie infrastructuur. Dit is een belangrijke stap in de ontwikkeling van commerciële optische grondstations en van veiligere en snellere breedbandverbindingen in Europa.

Bij deze nieuwe optische communicatietechnologie worden lichtsignalen verzonden om satellieten rechtstreeks met zogenaamde inter-satellietverbindingen te verbinden, en om satellieten en grondstations op aarde te verbinden.

Lasercommunicatie kan storing ondervinden van turbulentie in de atmosfeer, waardoor de verbinding minder betrouwbaar wordt. De grondstations zijn daarom voorzien van een belangrijk subsysteem, genaamd adaptieve optiek. Samen met methoden voor digitale foutcorrectie kan dit voor een stabiele dataverbinding zorgen.

Bij de test, die is uitgevoerd als onderdeel van het TOmCAT-project, is gekeken naar de gehele optische communicatieketen, beginnend bij een radiofrequent signaal dat werd geconverteerd naar het optische domein en weer terug. Het verzenden van bits is één ding, maar ze foutloos overdragen is een enorme uitdaging vanwege alle verstoringen die worden veroorzaakt door de atmosfeer van de aarde.

In het demonstratiemodel werden diverse technologieën gecombineerd, waarmee voor het eerst gedurende meerdere minuten een nagenoeg foutloze communicatie werd bereikt bij een relatief hoge turbulentie, zoals het geval is bij een echte grond-grondverbinding.

Alle toegepaste technologie is schaalbaar tot een eindproduct met een snelheid van zo'n terabit per seconde. Door over te gaan op deze optische technologie, zou er 1000 keer zo veel data kunnen worden verstuurd.

Met satellieten is er over de hele wereld verbinding mogelijk, ook op afgelegen, dunbevolkte plaatsen waar grondgebonden netwerken niet beschikbaar zijn.

Volgende stap is een demonstratiemodel dat communiceert met een satelliet in de ruimte, onder leiding van Airbus Defence & Space Netherlands. Naar verwachting zal dit in 2023/2024 gebeuren. In de daaropvolgende jaren zal een consortium van Nederlandse en Europese bedrijven de technologie naar de markt brengen.

TOmCAT is ontwikkeld in samenwerking met Airbus Defence and Space Netherlands, Demcon, VDL ETG, Celestia STS, MPB Communications, Cellnex, KNMI, AAC Hyperion, Hittech Multin, Eutelsat, Airbus DS SAS en SES.