Tekort aan chips kost Europese auto-industrie 100 miljard euro

Volgens een studie van kredietverzekeraar Allianz Trade kost de halfgeleidercrisis de auto-industrie in 2021 en 2022 in Europa ongeveer 100 miljard euro. Ze willen dan ook dat Europa investeert in eigen chipsindustrie.

Trefwoorden: #automobielindustrie, #chips, #halfgeleider

Lees verder

Columns

( Foto: gjerome69 123Rf )

ENGINEERINGNET.BE - De auto-industrie heeft de problemen voor een deel zelf over zich afgeroepen, stelt de kredietverzekeraar.

Om de corona-klap op te vangen, voerden autofabrikanten forse bezuinigingen door. Onder meer door voorraden en bestellingen van halfgeleiders te minimaliseren.

Met als gevolg dat chipfabrikanten hun heil elders zochten en de productie afstemden op sterke markten zoals die van computers en datacenters. Toen de automarkt weer aantrok, bleek er nog maar een beperkte hoeveelheid chips beschikbaar voor de auto-industrie.

De voertuigproductie daalde in Europa tot een ongekend laag niveau van 13 miljoen voertuigen. Na tekenen van herstel eind 2021/begin 2022 werd de productie opnieuw afgeremd. Dit keer door toeleveringsproblemen vanwege aanhoudende lockdowns in China en de Russische aanval op Oekraïne.

Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux van Allianz Trade: "Volgens onze berekeningen heeft het chiptekort in 2021 en 2022 in Europa bijna 100 miljard euro aan toegevoegde waarde gekost. En de toelevering van chips in Europa zal nog lange tijd een onzekere factor blijven".

Eerder dit jaar besloot de Europese Commissie om tientallen miljarden te reserveren om de eigen chipindustrie te stimuleren. Europa moet niet denken dat het binnen vijf of tien jaar zelf genoeg chips kan produceren om volledig aan de eigen vraag te voldoen.

Beter is het om de Europese steun te richten op haalbare doelstellingen. Volgens Geeroms is het ook raadzaam om joint ventures aan te gaan met grote mondiale chipmakers.