Nieuw onderzoeksgebouw voor lucht-overdraagbare ziekteverwekkers

Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie en UGent verrichten hier, dankzij de nieuwe BioSafety Level 3-faciliteit, experimenteel onderzoek op lucht-overdraagbare ziekteverwekkers.

Trefwoorden: #biotech, #UGent, #VIB

Lees verder

nieuws

( Foto: VIB )

ENGINEERINGNET.BE - Biotechnologisch onderzoek in Vlaanderen zit in de lift. De laatste jaren zag de regio haar biotechcluster exponentieel groeien dankzij onder meer belangrijke doorbraken in onderzoeksgebieden zoals immunotherapie en gepersonaliseerde geneeskunde.

Daaruit volgt een steeds grotere vraag naar bijkomende onderzoeksruimte en de nood aan gespecialiseerde apparatuur om spitsonderzoek mogelijk te maken.

Om hieraan tegemoet te komen, startten VIB en de UGent in 2018 met de bouw van een nieuw onderzoeksgebouw in het hart van de Gentse biotechcluster op het Tech Lane Ghent Science Park in Zwijnaarde.

Het nieuwe Fiers Schell Van Montagu II-gebouw biedt met een totale oppervlakte van 15.000 m² vooral ruimte aan het VIB-UGent Centrum voor Medische Biotechnologie.

Naast uitgebreide laboruimte, beschikt het gebouw over een animalarium voor het verzorgen van proefdieren, nieuwe serres voor plantenonderzoek en staat het rechtstreeks in verbinding met het FSVM I-gebouw waar onder meer het VIB-UGent Centrum voor Inflammatie Onderzoek en enkele VIB core-faciliteiten hun thuis vinden.

De nabijheid van die andere onderzoekscentra en ondersteunende technische diensten moet voor meer kruisbestuiving tussen verschillende onderzoeksgebieden zorgen. De versterkte aanwezigheid van onderzoeksfaciliteiten zoals het FSVM II-gebouw, in combinatie met de nabijheid van industriële spelers, maakt het Tech Lane Ghent Science Park zo een aantrekkelijke locatie voor wetenschappelijk onderzoek.

Wat het nieuwe onderzoeksgebouw uniek maakt, is de aanwezigheid van een zogenaamde BioSafety Level 3 of BSL-3 faciliteit. Een dergelijk labo voldoet aan zeer strenge veiligheidsvoorwaarden en is geschikt voor in vitro en in vivo onderzoek naar lucht-overdraagbare ziekteverwekkers.

Dankzij speciale ventilatie- en luchtfiltersystemen, beveiligingsmaatregelen en aangepaste reinigingstechnieken blijft de veiligheid in het labo verzekerd waardoor onderzoek zonder risico is te verrichten.

In het nieuwe FSVM II gebouw kunnen 200 onderzoekers terecht naast de bijna 650 onderzoekers die al in het FSVM I gebouw werken. Om ook aan de noden van start-ups te blijven voldoen, bouwt VIB momenteel samen met PMV een nieuwe bio-incubator op het Eiland in Zwijnaarde.