IBA en SCK CEN lanceren joint venture voor productie actinium-225

De joint venture Pantera geeft nieuwe perspectieven aan kankerpatiënten. Zoals eerder aangekondigd in het strategische R&D-partnerschap mikt die nieuwe onderneming op een grootschalige productie van de radio-isotoop actinium-225.

Trefwoorden: #actinium, #IBA, #radio-isotoop, #SCK

Lees verder

Nieuws

( Foto: Oak Ridge National Laboratory - Flickr )

ENGINEERINGNET.BE - De complementaire expertise van IBA (Ion Beam Applications - wereldleider in deeltjesversnellertechnologie) en het Belgische nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN laat toe het pad te effenen naar een grootschalige productie van actinium-225.

Dat blijkt uit het uitgebreide en uitvoerige R&D-werk, dat beide partners afgelopen jaar hebben verricht. Pantera rondt momenteel de technische haalbaarheidsstudies af, voordat het met het definitieve ontwerp en de bouw van de eerste productiefaciliteit in Mol aan de slag gaat.

De bouwwerken beginnen in 2024, de productie zal naar verwachting in 2027 opstarten.

ACHTERGROND
Sven Van den Berghe, voormalig directeur van het Instituut voor Nucleaire Materiaalwetenschappen bij SCK CEN, is benoemd tot CEO en Samy Bertrand, voormalig technisch leider voor theranostische toepassingen bij IBA, neemt de functie van CTO op zich.

Lees ook: Samenwerking IBA en SCK CEN voor productie actinium-225