Dubbel zoveel vakmensen uit chemie en farma voor de klas

Vorig schooljaar al lanceerde essenscia vlaanderen, de sectorfederatie van de chemie en life sciences, samen met de Vlaamse overheid de onderwijsprimeur duaal lesgeven. Dit schooljaar is het aantal vakmensen voor de klas al verdubbeld.

Trefwoorden: #chemie, #duaal leren, #essenscia, #life sciences

Lees verder

Opleiding

( Foto: essenscia )

ENGINEERINGNET.BE - Bij duaal lesgeven delen werknemers uit farma- en chemiebedrijven hun inzichten en praktijkervaring door deeltijds les te geven in het secundair onderwijs. Het proefproject ging vorig schooljaar van start met 12 duale lesgevers uit de sector van de chemie en life sciences.

Ze gaven vakken als biotechnieken, chemie, mechanica, systeemhydraulica of toegepaste fysica, en dit in alle onderwijsnetten: stedelijk en provinciaal onderwijs, katholiek en gemeenschapsonderwijs.

De evaluatie van het eerste schooljaar duaal lesgeven is zeer positief, zowel vanuit scholen als bedrijven. Het vernieuwende onderwijsconcept slaat duidelijk aan. Dit schooljaar breidt het proefproject verder uit met meer dan een verdubbeling van het aantal duale lesgevers: 28 gemotiveerde vakmensen uit de chemie- en farmasector.

Op deze manier zorgt de sector week in week uit voor meer dan 100 praktijkgerichte lesuren in technische en wetenschappelijke vakken die vaak kampen met een tekort aan vakleerkrachten.

Dat is mogelijk dankzij het engagement van sectorbedrijven BASF, Boss Paints, Eastman, INEOS, Janssen Pharmaceutica, Pfizer, Tessenderlo Kerley en Vynova die hun medewerkers de kans en de ruimte geven om duaal les te geven.