FANC bevestigt veilige stopzetting Doel 3

Onlangs beleefde ons land een symbolisch moment: de definitieve stopzetting van Doel 3, de eerste van de zeven kernreactoren. De stopzetting gebeurde onder toezicht van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) en is veilig verlopen.

Trefwoorden: #Doel, #Engie, #FANC, #kerncentrale, #kernenergie

Lees verder

Nieuws

( Foto: © Hilde Christiaens, afdeling communicatie, UGent )

ENGINEERINGNET.BE - Zes maanden geleden diende Engie Electrabel een stopzettingsmelding in bij het FANC. Die beschrijft de werkzaamheden die zullen worden uitgevoerd tijdens de postoperationele fase om de ontmanteling voor te bereiden.

Die laatste heeft dat document geanalyseerd, gewezen op een aantal specifieke aandachts- punten en voorwaarden opgelegd waaraan moest worden voldaan om de postoperationele fase in alle veiligheid te laten verlopen.

Nathan Lemahieu, nucleair inspecteur bij het FANC en verantwoordelijk voor het toezicht op de veiligheid op de nucleaire site van Doel: “Op technisch vlak is het stilleggen van de reactor niet verschillend van de jaarlijkse stopzetting voor onderhoud. De procedures zijn dan ook niet nieuw en werden correct gevolgd. Omdat het in dit geval om de laatste stop ging, was het voor de uitbatingsploegen natuurlijk wel een speciaal moment.”

De reactor werd in alle veiligheid tot stilstand gebracht en op dit moment wordt de reactor verder afgekoeld. Ook voor het FANC leidt de eerste definitieve stopzetting tot een aantal nieuwe activiteiten.

Vanaf nu zullen ze op de site van Doel, naast het waken over de veilige uitbating van de drie andere kernreactoren, ook de voorbereidingsactiviteiten op het terrein voor de ontmanteling (zal ongeveer 15 jaar duren) van Doel 3 opvolgen.

De ontmanteling van vermogensreactoren is nieuw voor ons land en het is een grote uitdaging, maar België heeft wel al ervaring met de ontmanteling van andere nucleaire installaties, waaronder die op de voormalige sites van FBFC International en Belgonucleaire en de onderzoeksreactoren Thetis (UGent) - zie foto en BR3 (SCK CEN).

Verbruikte splijtstof vertegenwoordigt meer dan 99% van de radiologische inventaris van een kerncentrale. Van zodra de reactor wordt stilgelegd en de verbruikte splijtstof wordt verwijderd en opgeslagen in containers, daalt het radiologische risico voor de omgeving dus drastisch.

De tweede belangrijke daling van de risico’s komt er tijdens de eigenlijke ontmanteling, wanneer sterk radioactieve materialen, zoals de interne delen van het reactorvat, worden verwijderd.