Indaver bouwt recycling plant voor plastics in Antwerpse haven

Deze Plastics2Chemicals installatie, voor het recyclen van end-of-life kunststoffen tot waardevolle basischemicaliën voor de industrie, zal jaarlijks 65.000 ton plastics recyclen en wordt zo de eerste en grootste vol-industriële plant op EU-schaal.

Trefwoorden: #haven, #Indaver, #plastic, #recycle

Lees verder

Techniek

( Foto: Indaver )

ENGINEERINGNET.BE - De totale investering voor de bouw hiervan bedraagt 100 miljoen euro, waarvan 7,5 miljoen euro Vlaamse overheidssteun en 3 miljoen euro steun via de Vlaamse recyclinghub.

Het project biedt een duurzame oplossing voor kunststoffen die op dit ogenblik moeilijk gerecycled kunnen worden. Dankzij deze innovatieve Plastics2Chemicals technologie kan Vlaanderen een grote stap zetten in het behalen van de Europese recyclingdoelstellingen voor plastics.

In haar nieuwe P2C installatie zal Indaver plastic stromen verwerken die niet in aanmerking komen voor andere vormen van hoogwaardige (mechanische) recycling. Het betreft voornamelijk plastics met als samenstelling polystyreen of polyolefines.

Het kan gaan over huishoudelijk verpakkingsafval maar ook om andere kunststoffracties van huishoudelijke of industriële oorsprong. De materialen voor de nieuwe installatie zullen zowel uit België als het buitenland worden aangetrokken.

Het recyclingproces bestaat uit een thermochemisch proces waarbij langere koolstofketens in het plastic verkleind worden of gedepolymeriseerd. De materialen die zo vrijkomen, zijn basisgrondstoffen met evenwaardige specificaties als de materialen die gewonnen worden uit fossiele stromen. De kwaliteitsvereisten zullen zelfs voor de voedingsindustrie voldoen.

Behalve een contributie aan de Vlaamse klimaatdoelstellingen, draagt P2C ook bij tot het verstevigen van het economisch en industrieel weefsel in Vlaanderen. Het uitbouwen van een recycling hub in de Haven van Antwerpen leidt niet alleen tot directe tewerkstelling, het verankert ook de petrochemische cluster.