Maakt 5G van Westerschelde wereldwijd slimste waterweg?

Orange Belgium en KPN gaan onderzoeken hoe 5G technologie de verdere digitalisering van één van de belangrijkste vaarwegen van Europa kan versnellen. Daarvoor diende het een subsidieaanvraag in bij de Europese Commissie.

Trefwoorden: #5G, #digitalisering, #KPN, #Orange, #waterweg

Lees verder

Nieuws

( Foto: Orange )

ENGINEERINGNET.BE - De Westerschelde is van groot belang voor de Belgisch-Nederlandse economie en is één van de drukst bevaren wateren ter wereld met scheepvaartverkeer naar de zeehavens van Antwerpen, Brugge, Gent, Terneuzen en Vlissingen, goed voor meer dan 150.000 schepen per jaar.

Orange Belgium en KPN gaan samen met Port of Antwerp-Bruges en North Sea Port onderzoeken hoe 5G technologie ingezet kan worden op het water, langs de oevers en in de havens en terminals aan beide zijden van de grens. Doel is om van de Westerschelde de meest slimme, gedigitaliseerde waterweg van de wereld te maken.

Deze studie wil een grensoverschrijdende digitale corridor voor mobiliteitstoepassingen en luchtvaart op lage hoogte definiëren, die de belangrijke knooppunten in de wereldwijde toeleveringsketen, namelijk de havens en de waterwegen in het achterland, efficiënter, veiliger en duurzamer zal maken.

De hoge snelheid en ultra korte reactietijden (lage latency) van de 5G-netwerken zullen veilige en uiterst betrouwbare connectiviteit garanderen. Denk bijvoorbeeld aan real-time data uitwisseling van en naar voer- en vaartuigen, havens, en het op afstand sturen en ondersteunen van bijvoorbeeld vrachtwagens en boten.

Maar ook de inzet van autonome robots, augmented reality, sensoren en drone inspecties behoren tot de mogelijkheden. Deze toepassingen zullen niet alleen de logistieke keten efficiënter maken, ze zullen ook bijdragen aan een betere beveiliging van de kritische infrastructuur en van het milieu.