VLAIO-subsidie om supplychainmanagement te revolutionaliseren

Radix gaat met AI een brug slaan tussen het beheer van de verschillende stappen in de keten, van vraag en planning tot monitoring en mitigatie, en deze voor het eerst aan elkaar linken.

Trefwoorden: #artificiële intelligentie, #management, #software, #supply chain

Lees verder

Nieuws

( Foto: Radix )

ENGINEERINGNET.BE - Wereldwijde gebeurtenissen zoals de COVID-19-pandemie, de blokkering van het Suez-kanaal en de huidige geopolitieke situatie creëren volatiliteit in vraag en aanbod op de markt. Voor leveranciers wordt het steeds moeilijker om kort op de bal te spelen.

“De meeste leveranciers rekenen op beheeroplossingen voor de afzonderlijke schakels in de toeleveringsketen, zoals planning en monitoring, maar die werken onafhankelijk van elkaar," aldus Davio Larnout (foto), mede-oprichter en CEO van Radix.

"Dit leidt tot inefficiëntie, vertraging en een gebrek aan transparantie doorheen de hele keten. De vraag naar tools voor end-to-end supplychainoptimalisatie neemt toe. AI kan hier een verschil maken door het beheer van deze schakels uit hun silo’s te halen.”

Daarom zet VLAIO hun schouders onder de ontwikkeling van een nieuwe aanpak om met de kracht van AI het beheer van verschillende schakels in de toeleveringsketen onderling te linken.

Belgisch AI-specialist Radix neemt de ontwikkeling van de technologie op zich en plant deze begin 2023 te kunnen uitrollen. De totale kosten van dit project zijn 324,614 euro.

Het bedrijf verwacht dat DSCO-technologie (Dynamic Supply Chain Optimizer), die de kracht van machine learning en traditionele Operations Research-technieken combineert, de operationele efficiëntie van bedrijven met ruim 10% kan doen toenemen.

De technologie helpt bedrijven om te anticiperen op de toekomst door vraag en aanbod in de markt te voorspellen. Hierdoor zullen ze hun langetermijnplanning kunnen optimaliseren.

Ook kunnen onvoorziene bottlenecks zoals plotse tekorten en het rimpeleffect daarvan in latere stadia van de toelevering sneller worden gedetecteerd. Dit is mogelijk omdat er overzicht is over verschillende schakels in de toeleveringsketen, van voorspelling over planning, tot monitoring en mitigatie.

Radix, dat werd opgericht in 2018, heeft nu een team van veertig medewerkers dat actief is in vijf landen, en zal nieuwe talenten aanwerven. De AI-dienstverlener opende zopas, naast het kantoor in Gent, een nieuw kantoor aan het Centraal Station in Brussel om het groeiende team plek te bieden.