Lanxess start bouw nieuwe klimaatinstallatie in Lillo

Met de bouw van een nieuwe klimaatinstallatie wil Lanxess vanaf 2023 de uitstoot van lachgas (N2O) op zijn productielocatie in Lillo opnieuw verminderen en zou de jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen met nog eens 300.000 ton CO2eq dalen.

Trefwoorden: #CO2, #klimaat, #lachgas, #Lanxess, #reductie, #stikstof

Lees verder

Techniek

( Foto: Lanxess )

ENGINEERINGNET.BE - Meer dan drie jaar werd intern gezocht naar de eenvoudigst mogelijke technische oplossing om lachgas (N2O) te elimineren bij de behandeling van restgassen bij de productie van hydramine, een voorproduct van caprolactam.

Er werd gekozen voor een katalysator die bij relatief lage temperatuur (en met gebruikmaking van de restwarmte van de installatie zelf) zorgt voor de afbraak van het lachgas in stikstof en water.

Na tests in een proefreactor werd het concept verder ontwikkeld door engineering collega's van Lanxess en na een definitief ontwerp werden de nodige vergunningen aangevraagd.

Sinds begin 2020 draait er al een klimaatinstallatie in Lillo, die NOx (stikstofoxide) en N2O (lachgas) reduceert met een totale jaarlijkse reductie van 150.000 ton CO2eq.