Vito4starters-winnaar MyGrid brengt de energietransitie in huis

MyGrid ontwierp een mobiele thuisbatterij, een plug & play-batterijpack dat is op te laden in een standaard stopcontact en bruikbaar is voor een breed scala aan elektrische toepassingen.

Trefwoorden: #energietransitie, #start-up, #starter, #VITO

Lees verder

Nieuws

( Foto: VITO )

ENGINEERINGNET.BE - VITO riep dit jaar de wedstrijd Vito4starters in het leven, waarvan de finale afgelopen zomer plaatsvond op de Love Tomorrow Sustainability Conference. Daar pitchten zes finalisten, allemaal Vlaamse start-ups, hun innovatieve ideeën.

Volgens de jury van Vito4starters kon MyGrid van alle finalisten het meest complete verhaal vertellen. ‘Er is een prototype ontwikkeld, een mooi team samengesteld, een road-to-market uitgestippeld én er is aandacht besteed aan de look-and-feel van hun product.’

MyGrid werd beloond met 20.000 euro en ondersteuning van hun bedrijf. Van technologisch advies, assistentie bij de totstandkoming van een proof-of-concept, gebruik van labo- of testinfrastructuur tot toegang tot het VITO-netwerk.

Ook krijgt de start-up de mogelijkheid om te pitchen voor ondersteuning vanuit het Clean Vision Invest-fonds, waarmee VITO de spin-off- en start-up-community in Vlaanderen versterkt.

Kristof Geerts, CTO van MyGrid: ‘Er zijn veel zaken waarbij de kennis en ervaring van VITO-experts ons kunnen helpen, zoals producttesten en certificering, onder meer op het vlak van veiligheid. Ook heeft VITO via EnergyVille veel kennis in huis over batterijen. Op termijn willen we misschien overstappen naar in Europa geproduceerde cellen, want de huidige komen uit China. Ook daarbij kan VITO helpen.’

De mobiele thuisbatterij van MyGrid is bedoeld voor mensen die actief willen deelnemen aan de energietransitie. ‘Als je bijvoorbeeld een dynamisch tarief hebt, kun je opladen als de elektriciteitsprijs laag staat, en terug ontladen wanneer de prijs hoog staat,' aldus Jan Wellens, mede-oprichter en CEO van MyGrid.

'Ook kun je de batterij ontladen op momenten wanneer er een energietekort is en er CO2-intensieve gascentrales ingeschakeld worden. Op deze manier kan je dus ook de CO2-uitstoot verminderen.'

'Verder is het mogelijk om de pieken van je energieverbruik af te vlakken en zo de gevreesde capaciteitstaks die begin 2023 geïntroduceerd wordt, te minimaliseren.'

De thuisbatterij is draagbaar, dus er zijn geen verlengkabels nodig om bijvoorbeeld buitenshuis  stroom te gebruiken. De prijs van deze ModuleOne is met 1690 euro laag vergeleken met die van andere thuisbatterijen.

De ModuleOne weegt slechts twaalf kilo en is net zo groot als een stuk handbagage voor in het vliegtuig. De levering is gepland vóór december 2023. Er komt hiertoe onder meer een crowdfundingcampagne via het Kickstarter-platform.