Methaanetende verwant van tuberculosebacterie ontdekt

Een internationaal onderzoeksteam heeft methaanetende bacteriën ontdekt in een Roemeense grot, om nieuwe technieken te ontwikkelen die de concentratie methaan in de atmosfeer verminderen.

Trefwoorden: #bacterie, #methaan, #research

Lees verder

research

( Foto: UUtrecht - Jean-François Flot/Sherban A. Sarbu )

ENGINEERINGNET.BE - Binnen in de grot, gelegen in het oosten van Transylvania, ontmoeten vulkanische gassen de aardse atmosfeer.

De methaanconcentratie is er hoog en het oppervlak van de grotwand is extreem zuur. Toen speleologen, veilig vanuit hun beschermende pakken, monsters namen van dit oppervlak, verwachtte eigenlijk niemand daar veel levende dingen te vinden. Toch bleek de grotwand vol leven te zitten.

Universiteit Utrecht-onderzoeker en datawetenschapper Chrats Melkonian: “Toen we het DNA uit de monsters analyseerden, doken er micro-organismen als archaea en zelfs virussen op. Het meest verrassend was onze ontdekking dat een bepaald type bacterie, een mycobacterie, er heel talrijk was. Mycobacteriën komen normaal gesproken niet in grote aantallen in de natuur voor, laat staan in zo’n omgeving.”

“Als eerste stap analyseerden we hun DNA en brachten we in kaart welke eiwitten de bacteriën produceren. Hieruit bleek dat ze een hele set aan eiwitten produceren waarvan bekend is dat ze het mogelijk maken om van methaan te leven.”

Om aan te tonen dat de bacteriën daadwerkelijk op methaan kunnen groeien, bood Universiteit Utrecht-onderzoeker Lubos Polerecky ze vervolgens methaan aan in het lab. Met een techniek waarmee de onderzoeker de koolstof in het methaan kon volgen, toonde Polerecky aan dat de bacteriën het gas gebruiken als hun enige bron van koolstof en energie.

Methaan draagt in grote mate bij aan de opwarming van de aarde. Methaanetende microben beïnvloeden methaanconcentraties in de atmosfeer. Kwekerijen van methaanetende organismen zouden gebruikt kunnen worden om methaan uit de atmosfeer te halen en bijvoorbeeld biomassa te produceren.

Melkonian en zijn collega's stelden ook vast dat de nieuw ontdekte microben nauw verwant zijn aan de bacteriën die tuberculose en lepra veroorzaken. Melkonian: "Al deze bacteriën zijn mycobacteriën. Helaas werken de huidige behandelingen niet goed tegen bepaalde afweermechanismen van deze ziekteverwekkers."

"Het is daarom belangrijk om meer te weten te komen over deze organismen. Dit kan helpen bij het vinden van nieuwe manieren om deze ziekteverwekkers te bestrijden."