Veiligheid van autonoom transport valideren

Torc Robotics, een dochteronderneming van Daimler Trucks, werkt met TNO aan een geavanceerde manier om de veiligheid van autonome voertuigen te testen en te valideren.

Trefwoorden: #autonoom, #logistiek, #TNO, #transport

Lees verder

Nieuws

( Foto: TNO - Torc )

ENGINEERINGNET.BE - Met StreetWise heeft TNO een methodologie ontwikkeld om complexe automatiserings- en rijhulpsystemen te testen en te valideren. Uit ‘real-world’ voertuigdata is een groot aantal verkeersscenario's en testcases gedestilleerd die geschikt zijn als scenario-simulatiedata.

Torc Robotics gebruikt Streetwise om zelfrijdende vrachtauto’s voor te bereiden op mogelijke verkeerssituaties die zich tussen twee hubs voordoen. De rijdata van de trucks wordt geanalyseerd en in scenario’s gecategoriseerd met behulp van StreetWise.

Zo kan Torc een grote hoeveelheid relevante scenario’s verzamelen om autonome technologie uitgebreid virtueel te testen volgens de laatste internationale veiligheidsrichtlijnen en -protocollen.

Het Amerikaanse Torc Robotics geldt als een van de pioniers in de wereld van automatisch rijden. Deze dochter van Daimler Trucks is specialist in software voor zelfrijdende voertuigen en richt zich momenteel op het commercialiseren van autonome vrachtwagens voor lange afstanden in de VS.

Met de methodologie van TNO kunnen ook meerdere partners samen aan een collectieve scenariodatabase bouwen, zonder gevoelige data uit te hoeven wisselen. Dat scheelt tijd en kosten. Ze hoeven niet zelf in elke regio dure testprogramma’s uit te voeren of gegevens te verzamelen, maar kunnen veel sneller opschalen naar een complete scenariodatabase voor verschillende steden, landen en continenten.

TNO en Torc werken samen aan het implementeren van de StreetWise-software in de vlootoperatie van Torc. Ze gebruiken de software voor het verwerken van de dagelijkse stroom data uit de testvloot en dit geeft engineers nieuwe inzichten.

Olaf Op den Camp, bij TNO specialist in veiligheidsassessment: “Autonoom transport is essentieel om verkeer en vervoer efficiënter, duurzamer en veiliger te maken. De nieuwe veiligheidsuitdagingen vragen om wetgeving en standaardisatie binnen de industrie. Doordat Torc de eerste partij is die onze methodologie toepast, komt adoptie en standaardisatie van veiligheidsvalidatie een stap dichterbij.”