Antwerps ecosysteem voor start-ups zorgt voor toppositie in rankings

Stad Antwerpen is één van de grootste Belgische start-up hubs en legt een positief rapport van Dealroom voor. Haar ecosysteem voor start-ups bestaat uit een breed en kwalitatief sterk ondersteuningsnetwerk van trajecten, innovatiehubs en (pre-)incubators.

Trefwoorden: #Antwerpen, #ciruculair, #hub, #innovatie, #start-up

Lees verder

Nieuws

( Foto: BlueChem )

ENGINEERINGNET.BE - Sinds 2017 is er een stijging genoteerd van 127% en staat de teller op 718 start-ups, met een huidige waarde van 2,5 miljard. De vele investeringen vertalen zich dus ook in mooie groeicijfers.

Antwerpse start-ups haalden in totaal al 161 miljoen euro op, een verdrievoudiging van de kapitaalophalingen tegenover 2017. Enkele grote kapitaalrondes van Venly, Rombit en Nobi zorgden voor deze mooie cijfers.

Health, de nieuwe innovatiecluster van stad Antwerpen, heeft sinds 2017 de meeste fondsen opgehaald met een totaal van 106 miljoen euro. Dit kan gelinkt worden aan de pandemiebestrijding via Vaccinopolis en het Bluehealth Innovation Center.

Maar liefst 33 % van de Vlaamse zogenaamde impact start-ups, ondernemingen die zich inzetten voor sustainable development goals, zijn in Antwerpen gevestigd (18 met een totale waarde van 170 miljoen euro). Een groot deel richt zich op energievraagstukken, gevolgd door gezondheid, voeding en tenslotte vastgoed.

Als innovatieve business stad met internationale ambities zet Antwerpen hoofdzakelijk in op innovatie in de digitale, circulaire en gezondheidseconomie. Voor elk van deze drie innovatieclusters heeft de stad een ecosysteem van hubs (waaronder The Beacon, BlueChem en BlueHealth Innovation Center), bedrijven, kennisinstellingen en overheden uitgebouwd dat verder wordt ontwikkeld.

Dat ecosysteem is, zoals ook blijkt uit de cijfers, in vergelijking met andere steden aan een steile opmars bezig. Door de doorgedreven en kwalitatieve ondersteuning die de stad biedt aan haar ondernemers, blijft haar populariteit stijgen.