Battolyser Systems bouwt 1 gigawatt fabriek in Rotterdam

De haven van Rotterdam krijgt de eerste grote Battolyser-fabriek ter wereld. Dit levert een belangrijke bijdrage aan de stijgende vraag naar groene waterstof en energieopslag.

Trefwoorden: #batterij, #elektrolyse, #waterstof

Lees verder

Nieuws

( Foto: © Kraaijvanger Architects )

ENGINEERINGNET.BE - Battolyser heeft ’s werelds eerste geïntegreerde batterij-elektrolysesysteem ontwikkeld. Een Battolyser kan bij lage stroomprijzen waterstof uit zonne- en windenergie produceren en bij hoge prijzen elektra leveren aan het net.

Het systeem is flexibel, efficiënt en robuust. Het gaat netcongestie tegen, maakt verdere ontwikkelingen op het gebied van zonne- en windenergie mogelijk en biedt de goedkoopste groene waterstof.

De Battolyser-technologie is op grote schaal toe te passen dankzij het gebruik van rijkelijk beschikbare en conflictvrije grondstoffen: nikkel en ijzer. De technologie is uitgevonden door prof. dr. Fokko Mulder en zijn onderzoeksteam van TU Delft.

De 1 GW-Battolyser fabriek wordt ontwikkeld in het M4H gebied, een industrieel gebied in het hart van Rotterdam. De ontwikkelkosten van de 14.000 m2 productiefaciliteit, compleet met kantoor en laboratoria, zijn geschat op 100 miljoen euro.

Wanneer het volledig operationeel is, zijn er zo’n 700 directe werknemers nodig en creëert het nog eens vier keer zo veel indirecte banen bij toeleveranciers.

De fabriek, die ook dienst zal doen als hoofdkantoor en R&D-centrum van Battolyser Systems, gaat in de tweede helft van 2024 open. Komend jaar valt de definitieve beslissing over de investering. Er zijn particuliere en publieke investeringen nodig om internationaal te kunnen concurreren.

Duitsland en Nederland zijn respectievelijk de grootste en op een na grootste waterstof gebruikers van Europa. Beide hebben grootschalige plannen voor groene waterstof die in de Rotterdamse haven wordt gemaakt, geïmporteerd en/of verbruikt.

Allard Castelein, CEO van het Havenbedrijf Rotterdam: “Bedrijven in de haven zijn al druk bezig projecten te realiseren op het gebied van productie, import, transport, opslag en gebruik van groene waterstof. Met deze fabriek voegen we aan dat aanbod de productie van apparatuur voor groene waterstof toe. Dit helpt de haven vooruit in het continue streven duurzame industrieën voor de toekomst te faciliteren en CO2-emissies te reduceren.”

“Een netto nul-wereld vereist tussen 5.000 en 10.000 GW aan geïnstalleerde elektrolysecapaciteit," stelt Mattijs Slee, CEO van Battolyser Systems. "Dankzij deze fabriek kunnen wij Battolysers op industriële schaal en tegen betaalbare prijzen leveren."